BHV webinar steken, beten en brandharen

In de webinar “Steken en beten’’ gaan we in op de eerste hulp bij steken van bijen en wespen, in welke periode we last hebben van deze diertjes en welke ziektebeelden ze kunnen veroorzaken. In de lente en in de zomer ondervinden mensen veel ongemakken van verschillende insecten en andere diertjes, zeker als de winters zacht en droog zijn geweest. Veel insecten komen in het voorjaar al op, hoewel ze in dat jaargetijde nog geen overlast veroorzaken.

Eikenprocessierups

U leert in welke periode van het jaar de eikenprocessierups overlast veroorzaakt en hoe u een eikenprocessierups herkent. Wist u dat de brandharen, die jeuk en irritatie veroorzaken, microscopisch klein zijn? We gaan in op de klachten en symptomen bij overlast van de eikenprocessierups en natuurlijk de eerste hulp hierbij.

Wespen 

Wespen leven van andere insecten en zijn zeer agressief. In het voorjaar beginnen ze met het bouwen van nesten. In de zomer raakt het voedsel in het nest op, waardoor wespen chagrijnig en agressief worden en op zoek naar ander voedsel gaan. Ze hebben een voorkeur voor zoetigheid. De wesp heeft een angel met een gifkliertje. Deze angel is glad en blijft niet steken in de huid, waardoor de wesp meerdere keren kan steken.

Welke eerste hulp verleent u bij een wespensteek?

Bijen

Bijen zijn vegetariërs en leven van nectar en stuifmeel. Bijen veroorzaken minder overlast dan wespen en blijven meestal in de buurt van bloemen.  Een bij kan maar één keer steken. De angel blijft achter in zijn slachtoffer en de bij sterft. Net als bij de wespensteek doet de plek waar u wordt gestoken pijn en wordt rood.

Wist u dat dat uitzuigen bij een bijen- of wespensteek geen zin heeft? Wat u wel moet doen, leert u in onze webinar!

Teken

Een teek leeft meestal in lage begroeiing en hoog gras. Een tekenbeet wordt vaak niet direct opgemerkt, maar kan verstrekkende gevolgen hebben. Een teek heeft meestal 3 gastheren en kan door het opzuigen van bloed ziekteverwekkers opnemen en afgeven. De bekendste en gevaarlijkste hiervan is de Ziekte van Lyme.

In onze webinar leggen we uit hoe u een teek verwijdert van de huid, waar u vervolgens rekening mee moet houden en wanneer de huisarts ingeschakeld moet worden.

Lees meer

Blijf op de hoogte van onze webinars!

Wil je graag op de hoogte worden gehouden omtrent ontwikkelingen en nieuwe sessies van onze webinars? Schrijf je dan hieronder in, zodat we je een mail kunnen sturen als we relevant nieuws hebben.