Brandslanghaspels

De Velco brandslanghaspel is een efficiënt en betrouwbaar blusmiddel. De haspel moet onmiddellijk beschikbaar zijn. Een goede haspel zorgt ervoor dat de brandslang makkelijk afrolt en dat er direct bluswater voor handen is. Onmisbaar voor een snelle reactie bij een brand van vaste stoffen. Brandslanghaspels worden vaak toegepast in scholen, kantoren en bedrijven.

Voordelen en nadelen van een brandslanghaspel

Het grootste voordeel van een brandhaspel is de onbeperkte beschikbaarheid van blusmiddel. Daar waar draagbare brandblussers binnen een minuut al leeg zijn kan een brandslanghaspel net zo lang doorgaan als de waterleidingdruk heeft.

Maar er zitten ook nadelen aan. Een brandslanghaspel heeft een beperkt bereik. De maximale lengte van een brandslanghaspel is 30 meter. Je kan minder goed manoeuvreren en om de slang uit te rollen, heb je vaak al twee personen nodig.

Brandslanghaspels blussen alleen met water en alleen de brandklasse A (vaste stoffen). Ze kunnen dus bijvoorbeeld geen op elektrische spanning staande apparaten blussen.

Brandslanghaspels verplicht

In veel situaties zijn brandslanghaspels verplicht. Bij de aanvraag van de bouwvergunning wordt de aanwezigheid van een of meerdere haspels geëist vanuit het bouwbesluit. Deze moeten zo geplaatst worden dat je overal in het gebouw met de brandslang kunt blussen.

Zorg voor voldoende zichtbaarheid

Brandslanghaspels worden in kantoren vaak een zogenaamde brandslanghaspelkast geplaatst. Daardoor zijn de grote rode apparaten iets meer uit het zicht en passen ze beter in het interieur.

Maar vanuit veiligheidsperspectief is het wel belangrijk dat brandslanghaspels zichtbaar en snel te herkennen zijn. Vandaar dat de haspels in kasten te herkennen zijn via pictogrammen die op de brandhaspelkast geplakt zijn.

Verschillende uitvoeringen brandslanghaspels

De brandslanghaspels van Velco zijn er in drie slangdiameters ½” ¾” en 1”. De haspel met een slangdiameter van ¾” is de meest gebruikte. Er zijn 3 slanglengtes van 20 meter, 25 meter en 30 meter.

Daarnaast valt er ook onderscheid te maken in de bladmaat (bladdiameter). De smalle haspel heeft een bladmaat van 600 en wordt gebruikt wanneer de inbouwdiepte gering moet zijn. Bijvoorbeeld in gangen waarbij het ook belangrijk is dat er voldoende doorloopruimte over blijft. De bladmaat 480 heeft dus meer afstand tussen de bladen en is daarmee gemakkelijker op en af te rollen.

Speciale uitvoeringen brandslanghaspels

Voor bijzondere situaties zijn er speciale uitvoeringen ontwikkeld. Zo zijn er zwenkhaspels, die met behulp van een zwenkarm uit de kast kunnen draaien om dan gemakkelijker af te kunnen rollen. Verder zijn er automatische haspels die automatisch de hoofdtoevoer openen zodra de haspel wordt afgerold.

Brandslanghaspel kopen bij Velco

Ben je op zoek naar een brandslanghaspel voor jouw bedrijf of organisatie? Dan ben je bij Velco aan het juiste adres. Wij adviseren je graag in de aanschaf van het juiste type haspel.

De VELCO brandslanghaspels zijn leverbaar in diverse maten. Geschikt voor alle gangbare brandslangen. Alle haspels worden compleet geleverd met standpijp, kogelafsluiter, slanggeleider en ophanghaak.

Ook voor de montage en onderhoud kan je bij ons terecht. Wij bieden verschillende onderhoudsabonnementen aan voor jouw brandslanghaspel. Onze gekwalificeerde servicemonteurs komen periodiek langs om de haspel te keuren en van al het noodzakelijk onderhoud te voorzien. Zo ben jij er van verzekerd dat jouw haspel naar behoren werkt in geval van nood.

Sander

Meer informatie?

Wil je meer informatie over de verschillende mogelijkheden en uitvoeringen van de Velco brandslanghaspels? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.