FAQ blusmiddelen

Heb jij een vraag over een brandblusser of een ander blusmiddel? We hebben hier de meest gestelde vragen over blusmiddelen op een rijtje gezet en voor je beantwoord. Staat jouw vraag er niet bij bel ons dan op. We helpen je graag.

Is een schuimblusser beter dan een poederblusser?

Nee, een schuimblusser heeft veel voordelen ten opzichte van een poederblusser. Je hebt beperkte nevenschade, je zicht wordt niet beperkt, maar het blust niet beter. Het is zo dat poederblussers effectiever zijn dan schuimblussers in alle brandklassen: Bij vaste stoffen, bij vloeistoffen en bij gasbranden. De werking van poederblussers berust op het principe van negative katalysatie. Het remt als het ware de brand. Dus bij objecten met zeer brandbare stoffen zul je veelal poederblussers aantreffen.

Is een brandblusser met een patronenblusser beter dan een constante druk brandblusser?

Nee, kwalitatief is er geen verschil tussen beide typen. Constante druk brandblussers hebben als voordeel dat je via de manometer altijd kunt zien of de blusser op druk is en gereed is om in te zetten. Bovendien heb je een handeling minder uit te voeren voor je de brandblusser kunt gebruiken. De spuitduur van een constante drukblusser is langer dan die van een patronenblusser.

Is het verplicht om een brandblusser op te hangen?

Volgens de NEN 4001 moeten de blustoestellen op een duidelijke zichtbare plek worden geplaatst op een ophangbeugel of statief. Personen die gebruik maken van een vluchtroute moeten het blustoestel makkelijk kunnen zien. (NEN-norm is in principe niet verplicht, het garandeert echter wel dat je voldoet aan de eisen die de wet stelt.

Hans

Staat je vraag er niet bij?

Neem contact op met Hans. Hij weet werkelijk alles van brandblussers en geeft je graag antwoord. Het kan maar zo zijn dat jouw vraag er straks ook tussen staat.