Installatie van blusmiddelen

Niet alleen de aanwezigheid van het juiste type brandblusser, maar ook de juiste installatie van blusmiddelen en de periodieke controle van deze blusmiddelen, zijn van essentieel belang voor de brandveiligheid in een gebouw.

Brandblussers moet je onmiddellijk kunnen vinden en pakken op het moment dat je de blusser nodig hebt. Daarom is het belangrijk om periodiek te controleren of jouw blusmiddelen goed zichtbaar en bereikbaar zijn. In de brandveiligheidsmonitor wordt daar ook aandacht aan besteed. Voor goede installatie van blusmiddelen, zijn daarom de volgende aandachtspunten erg belangrijk.

Brandblussers ophangen

Brandblussers moeten altijd opgehangen worden op een daarvoor geschikte beugel. Zelfs wanneer je de brandblusser om goede redenen op de grond zou willen plaatsen, dan is het nog verstandig deze in een beugel te zetten. Alleen zo voorkom je dat de brandblusser door je pand gaat zwerven.

Montagehoogte brandblusser

De NEN 4001 adviseert een montagehoogte van 1,0 meter voor blustoestellen van 5 kg of meer. Vanaf 1,0 meter is het comfortabel om een brandblusser uit zijn beugel te halen. Zorg er in ieder geval voor dat de brandblusser toegankelijk is. Er mogen geen obstakels aanwezig zijn waardoor de brandblusser minder goed bereikbaar wordt.

Pictogram

Een brandblusser moet zichtbaar en bereikbaar geplaatst worden. Wanneer de brandblusser niet duidelijk herkenbaar is, moet er een pictogram worden geplaatst zodat je de brandblusser gemakkelijk kan vinden in geval van nood.

Beschermingskasten of hoezen

Om de brandblusser tegen vocht, stof, vuil, chemicaliën te beschermen kunnen ze in beschermkasten of hoezen worden geplaatst.  Vergeet in ieder geval niet het pictogram te plaatsen.

Plaats de brandblusser in de buurt van vluchtwegen

Wanneer elke seconde telt, wil je niet eerst nog op zoek moeten gaan naar een blusapparaat, maar wil je deze op een logische plek kunnen vinden. Plaats de brandblussers daarom zodanig dat je ze op de vluchtweg tegenkomt. Dat kan bij een uitgang of nooduitgang zijn of bij de doorgang naar een ander brandcompartiment.

Brandblusser verwerken in het interieur

Ondanks al deze veiligheidsvoorschriften, hoeft de aanwezigheid van blusmiddelen in het interieurs niet altijd saai te zijn. Soms is met een mooie muursticker de brandblusser verwerkt in het interieur, zoals op de afbeelding bovenaan deze pagina te zien is.

Laat je blusmiddelen installeren door professionals

Het installeren van brandblusmiddelen houdt dus wel meer in dan zo op het eerste gezicht lijkt. Als je precies wilt weten waar je in jouw geval rekening mee moet houden, kan Velco je goed helpen. Al onze monteurs zijn projecteringsdeskundigen en kunnen met slimme oplossingen komen.

Maar ook als je nog niet zo ver bent om blusmiddelen te installeren, maar eerst nog er achter moet komen welke soorten blusmiddelen je in jouw pand kan ophangen om een beginnende brand zelf te kunnen bestrijden, ben je bij Velco aan het juiste adres.

Wij geven je graag vrijblijvend advies over verschillende brandklassen en welke blusmiddelen er zijn. Welke brandblusser je moet gebruiken, hangt namelijk af van het type brand.

Bij Velco kan je terecht voor zowel het huren als kopen van verschillende soorten blusmiddelen. Onze vakkundige monteurs installeren de blusmiddelen voor je, zodat je zeker weet dat dit goed gebeurd.

Daarnaast bieden wij verschillende onderhoudsabonnementen aan, voor tijdig onderhoud en periodieke, meestal jaarlijkse controle van jouw blusmiddelen door REOB gecertificeerde monteurs. Zo ben jij verzekerd van goed werkende blusmiddelen die geschikt zijn voor het blussen van een beginnende, kleine brand en kan je vaak de schade beperkt houden.

Karel

Hoe staat het met de veiligheid in jouw omgeving?

Laat je door ons adviseren.