Lithium-ion blusser

Voor het blussen van branden van lithium-ion accu’s zijn specialistische blustoestellen beschikbaar die speciaal ontwikkeld zijn voor branden van dit type accu’s. Normale blusmiddelen zoals poederblussers, schuimblussers en CO2-blussers werken namelijk niet bij het branden van lithium accu’s.

Dit soort branden komt steeds vaker voor. Lithium batterijen zitten namelijk in steeds meer elektronische apparaten die je dagelijks gebruikt. Denk maar aan mobiele telefoons, elektrische auto’s, of accupacks van gereedschappen.

Hoe blust een lithium-ion brandblusser?

De draagbare accu brandblussers die wij bij Velco verkopen, zijn bedoeld voor beginnende lithium-ion accubranden. Het blussend vermogen is gebaseerd op afkoeling en afdekking. Het koelend effect van dit type brandblusser is zeer groot. Dat is ook nodig omdat de batterijen een hoge temperatuur kunnen bereiken. Daarnaast zorgt het blusmiddel voor het inkapselen van de brandstoffen, zodat dat de brand zich niet kan uitbreiden.

Brandblusser met grote worplengte

De worplengte van de lithium-ionbrandblusser is groot. Dat is belangrijk om voldoende afstand tot de brandhaard te kunnen houden. Naast de temperatuur zijn vooral de giftige gassen een gevaar voor de aanwezigen.

Beginnende accubrand

Voor alle kleine blusmiddelen geldt dat ze bedoeld zijn voor een beginnende brand. Voor een lithium-ion brandblusser geldt dit nog veel meer. Heeft een accubrand zich ontwikkeld dan is het risico voor degene met de brandblusser te groot.

Lithium-ion brand geblust?

Houd er dan rekening mee dat het vuur uit kan zijn, maar de warmte nog in de accu kan zitten. Er is maar één cel nodig die beschadigd is of oververhit om de kettingreactie weer op gang te brengen. Wees dus voorzichtig en laat professionals vaststellen of het gevaar daadwerkelijk is geweken.

Lithium brandblussers kopen?

Bij Velco zijn we gespecialiseerd in brandblusmiddelen, waaronder lithium blussers. Deze zijn leverbaar in 6, 9 en 50 liter. Waar je dergelijke blustoestellen moet inzetten en hoe groot die moeten zijn, kunnen we je bij Velco precies vertellen.

Martijn

Heb je advies nodig?

Wij denken graag met je mee.