Poederblussers

Velco poederblussers zijn krachtpatsers en alleskunners. De brandblussers met poeder zijn uitermate geschikt voor brandklasse A, B en C (vaste stoffen, vloeistoffen en gasbranden). Slechts in een paar uitzonderlijke situaties zoals vetbranden of accubranden is dit type blusser niet geschikt. Gelukkig zijn daar weer andere alternatieven voor.

Poederblusser werking

De werking van poederblussers is vooral volgens het principe van negatieve katalysatie. Ofwel het afremmen van het verbrandingsproces. Het poeder zorgt ervoor dat het brandende materiaal afgedekt wordt, waardoor er geen zuurstof meer bij kan komen en het vuur zal doven.

De voordelen van poederblussers

Een poederblusser als blusmiddel heeft vele voordelen. Zo zijn ze vorstbestendig tot -30 graden Celsius. Dus op plaatsen waar de temperatuur niet altijd boven 0 graden Celsius is, worden heel vaak brandblussers met poeder ingezet. Denk bijvoorbeeld aan alle toepassingen buiten en in onverwarmde ruimtes. Een brandblusser met poeder kan dus gewoon buiten worden opgehangen zonder nadelig effect. Meestal gebruiken we wel een blusserkast, om de blusser te beschermen tegen weer en wind..

Daarnaast zijn poederblussers niet elektrisch geleidend. Dat houdt in dat bij branden van op spanning staande elektrische apparaten er geen direct gevaar voor de hulpverlener is die met een blusser aan komt.

Bovendien hebben ze een grote worplengte. Dat betekent dat je met een poederblusser op relatief grote afstand van de brand toch kan blussen. 4-5 meter is niet ongebruikelijk. Zo kan jij op een veilige afstand blijven staan.

Tot slot hebben poederblussers een hoog blusvermogen. De blusrating is erg hoog, veel hoger dan schuimblussers of CO2 blussers.

Nadeel poederblussers

Zijn er dan helemaal geen nadelen? Jawel hoor. Bij het blussen ontstaat een grote poederwolk. Die poederwolk zal je het zicht ontnemen in kleinere ruimtes. Je kunt je oriëntatie hierdoor kwijtraken.

Daarnaast kan de nevenschade bij het blussen met poeder kan aanzienlijk zijn. Het poeder is een heel fijne stof. Bij blussing gaat dat overal tussen zitten. De zouten in het poeder zorgen bovendien voor corrosie, waardoor materialen die gered zijn van de brand alsnog schade kunnen oplopen.

Poederblusser of schuimblusser?

Al met al heeft die nevenschade bijgedragen aan de populariteit van schuimblussers, maar toch is er nog steeds een goede toepassing van poederblussers als de krachtpatsers en alleskunners onder de blusmiddelen. Zeker nu we weten dat schuimblussers met de schadelijke PFAS houdende bestanddelen minstens even schadelijk zijn. Krijgen we een herwaardering van poederblussers in de toekomst?

Poederblusser kopen

Zijn er bij jouw bedrijf veel poederblussers vervangen door schuimblussers en vraag je je af of dat terecht was? Of ben je juist van plan blusser met poeder te vervangen door schuimblussers? Kortom: wil je weten of de juiste blusmiddelen bij jouw bedrijf zijn geplaatst? Wij kunnen je vertellen welk blusmiddel je voor welke brandklasse nodig hebt.

Neem vrijblijvend contact met ons op

Bij Velco kan je niet alleen terecht om verschillende soorten poederblussers te kopen, maar ook voor het onderhoud en het keuren van je blusmiddelen. Wij bieden verschillende abonnementen voor het onderhoud van jouw blusmiddelen door gekwalificeerde monteurs. Tijdig onderhoud en periodieke keuringen verzekeren jou van een goed werkende brandblusser in geval van nood.

Maarten

Heb jij de juiste blussers in jouw omgeving?

Laat je adviseren door Maarten.