Sproeischuimblussers

De sproeischuimblusser is momenteel wel de meest populaire brandblusser. Dat komt omdat de sproeischuimblussers in veel situaties inzetbaar zijn en relatief weinig nevenschade met zich mee brachten. Tot voor kort althans. Inmiddels is bekend dat het fluorhoudende blusschuim de schadelijke PFAS bevat. Een hele goede reden om over te schakelen op PFAS vrije schuimblussers.

Neemt niet weg dat er sinds de herintroductie van de schuimblusser heel erg veel poederblussers en CO2 blussers vervangen zijn door schuimblussers

Al met al hebben schuimblussers een zeer prominente rol ingenomen bij het blussen van beginnende branden. Ze zijn niet geschikt voor gasbranden, maar wel voor de veel meer voorkomende vaste stof branden en vloeistofbranden.

Verbod op PFAS houdende sproeischuimblussers?

Ongetwijfeld zal er binnen enkele jaren een verbod op schuimblussers komen vanwege de PFAS in het blusschuim. Gelukkig zijn er alternatieven in de vorm van PFAS vrije schuimblussers.

Hoe werken schuimblussers?

Schuimblussers werken met name op het principe van afdekking. De zuurstof wordt gescheiden van de brandstof door een dunne laag schuim. Daarnaast zorgt een schuimblusser voor een koelend effect

Schuimblussers of sproeischuimblussers

Het verschil tussen schuimblussers en sproeischuimblussers zit m in de verneveling. Bij sproeischuimblussers wordt het schuim door het spuitstuk zodanig verneveld dat je ze veilig kunt inzetten bij onder spanning staande apparatuur. De sproeischuimblussers kun je veilig gebruiken op 1 meter afstand bij apparatuur tot 1.000 V. Wil je weten of jouw brandblusser een schuimblusser is of een sproeischuimblusser kijk dan op het etiket naar de waarschuwing voor de elektrische veiligheid.

NF6 Pfas vrij

Voordelen schuimblussers

Beperkte nevenschade

De nevenschade van schuimblussers is alleen op die plek waar je blust. Het zal niet zoals poederblussers zich verspreiden over de gehele ruimte. Gebruik wel PFAS vrije schuimblussers als je nevenschade beperken.

Gemakkelijk in gebruik

Bij het blussen met schuimblussers heb je goed zicht op het resultaat. De spuitduur van schuimblussers en met name sproeischuimblussers is relatief lang. Dat betekent dat je meer tijd hebt om het schuim goed op de brandhaar aan te brengen.

Verlaagde kans op heronsteking van de brand

Doordat het schuim als een filmlaag over de brandstof ligt en blijft liggen is de kans op heronsteking van de brand gering.

Nadelen schuimblussers

Beperkt blusvermogen

Het blusvermogen of de bluskracht van sproeischuimblussers is lager dan poederblussers. Gelukkig heb je dat hoge blusvermogen niet vaak nodig bij een beginnende brand.

Niet vorstbestendig

Schuimblussers zijn in principe niet vorstbestendig. Dat betekent dat je ze niet buiten of in onverwarmde hallen zou moeten inzetten.

Duurder in gebruik

Omdat schuimblussers iedere 5 jaar moeten worden hervuld zijn de onderhoudskosten hoger dan bijvoorbeeld CO2 blussers of poederblussers.

Raymond

Sproeischuimblussers iets voor jou?

Vraag het Velco en je weet het.