Brandveiligheid studentenwoningen alarmerend

Kratjes in de gang, geen rookmelders en na het stappen nog even frituren. Veel studentenhuizen voldoen niet aan de minimale brandveiligheidseisen. Dit blijkt uit onderzoek van de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb).

Het programma ‘Overijssel Vandaag’ van RTV Oost besteedde in de uitzending van 18 november 2015 aandacht aan brandveiligheid in studentenwoningen. In deze uitzending bracht Velco een bezoek aan één van de bekendste studentenhuizen van Enschede, studentenhuis Huize ’t Pott, om te zien hoe het gesteld is met de brandveiligheid.

Brandveiligheid studentenwoningen ondermaats

Uit onderzoek van de LSVb onder 330 studentenhuizen blijkt dat in veel gevallen niet aan de minimale brandveiligheidseisen wordt voldaan. Zo blijkt dat bij de helft van de studentenhuizen geen of onvoldoende brand- of rookmelders aanwezig zijn. Ook is bij iets minder dan de helft van de ondervraagde huizen het aantal brandblussers en andere blusmaterialen niet in orde. Een ander veelvoorkomend probleem is geblokkeerde vluchtroutes, bijvoorbeeld doordat er in de gangen fietsen, kratten of andere spullen staan. Bovendien ontbreekt een vluchtplan in maar liefst 80% van de studentenhuizen.

Campagne: “Heet in Huis”

Om de situatie te verbeteren is de studentenvakbond de campagne “Heet in Huis” begonnen om studenten en verhuurders bewust te maken van het belang van een brandveilig huis. Hiervoor werkt de LSVb samen met Brandweer Nederland, het Ministerie van Binnenlandse Zaken en diverse brancheorganisaties voor studentenhuisvesting.

Huize 't Pott heeft het goed voor elkaar

Bij studentenhuis Huize ’t Pott in Enschede is het redelijk tot goed gesteld met de brandveiligheid. Dit blijkt uit een snelle scan door Velco Brandbeveiliging uit Oldenzaal. Zo zijn er meerdere brandblussers, branddekens, rookmelders en zelfs vluchtladders aanwezig. In het huis is geen vluchtplan aanwezig. “Zo’n vluchtplan is meer bedoeld voor grote panden”, aldus Jim Hendriks, Veiligheidsadviseur binnen Velco. Na een korte inspectie nam Jim Hendriks, de studenten mee naar het opleidingscentrum van Velco. Dit om zelf te ervaren welke temperaturen er vrijkomen bij brand en te zien hoe snel vuur om zich heen grijpt.

Bekijk hier de video:

Hans

Is alles bij jullie wel brandveilig?

Vraag vrijblijvend informatie aan.