Brandveiligheidsmonitor – Brandmeldinstallaties

De komende maanden nemen we je mee in de brandveiligheidsmonitor. Iedere maand wordt er een hoofdstuk behandeld. De brandveiligheidsmonitor richt zich op alle facetten die met (brand)veiligheid binnen jouw bedrijf te maken hebben. Dit is een uitstekend product om de brandveiligheid van bedrijven in kaart te brengen.

In deze vierde editie gaan we het hebben over de brandveiligheidsmonitor brandmeldinstallaties en ontruimingsinstallaties

Overleeft jouw bedrijf een grote calamiteit?

Met brandveiligheid valt niet te spotten.

Wat is de situatie bij jouw bedrijf? Weet je zeker dat alles goed geregeld is op het gebied van brandveiligheid? Door de juiste preventiemaatregelen te nemen kan je de risico’s verminderen. Velco kan je door middel van de brandveiligheidsmonitor ondersteunen en knelpunten inzichtelijk maken. Zo kan je vroegtijdig passende maatregelen nemen. De brandveiligheidsmonitor richt zich op alle facetten die met (brand)veiligheid binnen jouw bedrijf te maken hebben. Deze keer belichten we het verschil tussen de brandmeldinstallatie vs de ontruimingsinstallatie.

Een ontruimingsinstallatie is in veel gevallen verplicht. De specifieke eisen staan beschreven in NEN 2575. Wanneer een brandmeldinstallatie verplicht is voor jouw gebouw, is een ontruimingsinstallatie ook automatisch verplicht.

In de veiligheidsvoorschriften wordt gesproken over de ontruimingsinstallatie en de brandmeldinstallatie. Soms worden de termen zelfs door elkaar heen gebruikt. Maar wat is precies het verschil tussen de twee installaties?

Verschil ontruimingsinstallatie vs brandmeldinstallatie

Ontruimingsinstallatie: Door middel van een signaal zorgt het systeem ervoor dat iedereen zo snel mogelijk, maar op een gestructureerde wijze, het pand kan verlaten.

Brandmeldinstallatie: Dit systeem is erop ingericht om brand te detecteren en eventueel een melding te versturen naar de meldkamer en een blussysteem. Ook zet dit systeem altijd het ontruimingsalarm in werking.

Maartje

Hoe staat het met de
brandveiligheid in jouw omgeving?

Laat jouw omgeving door ons inspecteren en klaarmaken voor een noodsituatie.