Hulpbereidheid zonder EHBO kennis zeer laag

Het Nederlandse Rode Kruis maakt zich zorgen over het gebrek aan animo om een EHBO-cursus te volgen. Nog maar 3,1 procent van de Nederlanders heeft een geldig diploma.

Geen vervolgcursus

Vergeleken met omliggende landen doet Nederland het slecht. Uit onderzoek in opdracht van het Rode Kruis blijkt onder meer dat veel mensen een EHBO-cursus te ingewikkeld, te intensief en te duur vinden. En veel mensen die het papiertje al hebben gehaald, doen geen vervolgcursus waardoor ze geen actuele kennis hebben, zegt het Rode Kruis.

Levens redden door reanimatie

Van de mensen die EHBO kunnen geven, durft volgens de hulporganisatie bovendien 36 procent het niet aan om te reanimeren, terwijl juist de eerste minuten van levensbelang zijn. De kans dat iemand het overleeft, verdubbelt dankzij reanimatie, zegt het Rode Kruis.

Volgens het Rode Kruis hoeft niemand, ook mensen die nooit een EHBO-cursus hebben gevolgd, bang te zijn om hulp te bieden als iemand op straat onwel wordt. Volgens een woordvoerder kan in dat geval het noodnummer 112 gebeld worden. Tijdens het bellen word je geholpen en worden de nodige instructies gegeven totdat een arts of ambulancepersoneel ter plaatse is.

EHBO Rode Kruis

Gebruik de Rode Kruis app

Het Rode Kruis heeft daarnaast een speciale EHBO-app ontwikkeld waarin mensen kunnen zien wat ze in bepaalde situaties precies moeten doen. Deze app is te downloaden in via Apple iTunes of de Google Play Store.

Emil

Wil jij hulp kunnen bieden en mis je de EHBO kennis en vaardigheden?

Volg een training reanimatie met AED of een EHBO cursus bij Velco.