Nederlanders bang om te reanimeren

Bijna driekwart van de Nederlanders weet niet goed wat ze moeten doen als iemand een hartstilstand krijgt. Dat blijkt uit een onderzoek van het Rode Kruis onder ruim 1000 mensen.

Van de ondervraagden weet 69 procent wat een Automatische Externe Defibrillator (AED) is, maar slechts 23 procent weet ook hoe die werkt. Mensen onder de 30 en boven de 60 jaar zijn het minst goed op de hoogte. Het Rode Kruis noemt dat een zorgelijke ontwikkeling.

Leven en dood

Iets meer dan de helft van de ondervraagden weet niet waar in de buurt van hun huis de dichtstbijzijnde defibrillator te vinden is. Ook op het werk is niet iedereen op de hoogte. 42 procent van de werkende mensen weet niet waar de AED hangt in hun bedrijf. Kennis over reanimatie en de AED kan het verschil maken tussen leven en dood. Hoe sneller iemand met een hartstilstand een schok krijgt toegediend via de AED, hoe groter de overlevingskans. Als de reanimatie binnen 6 minuten begint, neemt de overlevingskans met 50 procent toe.

Mensen met kennis over reanimatie zullen sneller beginnen met reanimeren. 29 procent van de Nederlanders zou meteen beginnen met reanimeren als iemand in de buurt een hartstilstand krijgt. 43 procent kijkt liever eerst of er niemand anders in de buurt is die kan reanimeren. Bij mensen die weten wat ze moeten doen bij een hartstilstand ligt die bereidheid tot reanimeren met 75 procent veel hoger. In Nederland overlijden jaarlijks 6400 mensen aan een hartstilstand. Volgens het Rode Kruis kunnen er mensenlevens gered worden als meer mensen kunnen reanimeren.

Reanimatietraining met AED – 1 dagdeel

Tijdens een reanimatietraining van Velco leer je zelfstandig reanimeren en een AED te bedienen. Je leert de achtergronden en oefent in ons oefencentrum de meest realistische situaties. Voor groepen behoort trainen op locatie tot de mogelijkheden. Bij de training maken wij gebruik van verschillende AED’s en reanimatiepoppen. De cursus is voor iedereen toegankelijk. Bij een positieve beoordeling ontvang je een bewijs van deelname (certificaat).

Meer informatie/aanmelden

Wil je meer informatie of je aanmelden voor deze cursus, dan kan je contact opnemen met de afdeling Verkoop, bereikbaar op tel: 0541 – 513 953.

Krijg ik een vergoeding van mijn zorgverzekering als ik een EHBO- of reanimatiecursus volg?

Omdat zorgverzekeraars preventieve zorg steeds belangrijker vinden, zijn er meerdere zorgverzekeraars die een EHBO of reanimatiecursus vergoeden vanuit de aanvullende verzekering. Vaak is dit een vastgesteld bedrag per jaar. Raadpleeg je polis of neem contact op met de zorgverzekeraar voor de voorwaarden.

Martijn

Wil je je ook graag meer verdiepen in de BHV?

Interesse in trainingen of informatie neem dan gerust contact met ons op.