Nederlanders bang om te reanimeren

Bijna driekwart van de Nederlanders weet niet goed wat ze moeten doen als iemand een hartstilstand krijgt. Dat blijkt uit een onderzoek van het Rode Kruis onder ruim 1000 mensen.

Van de ondervraagden weet 69% wat een Automatische Externe Defibrillator (AED) is, maar slechts 23% weet ook hoe die werkt. Mensen onder de 30 en boven de 60 jaar zijn het minst goed op de hoogte. Het Rode Kruis noemt dat een zorgelijke ontwikkeling.

Leven en dood

Iets meer dan de helft van de ondervraagden weet niet waar in de buurt van hun huis de dichtstbijzijnde defibrillator te vinden is. Ook op het werk is niet iedereen op de hoogte. Kennis over reanimatie en de AED kan het verschil maken tussen leven en dood. Hoe sneller iemand met een hartstilstand een schok krijgt toegediend via de AED, hoe groter de overlevingskans. Als de reanimatie binnen 6 minuten begint, neemt de overlevingskans met 50% toe.

Mensen met kennis over reanimatie zullen sneller beginnen met reanimeren. 29% van de Nederlanders zou meteen beginnen met reanimeren als iemand in de buurt een hartstilstand krijgt. 43% kijkt liever eerst of er niemand anders in de buurt is die kan reanimeren. Bij mensen die weten wat ze moeten doen bij een hartstilstand ligt die bereidheid tot reanimeren met 75% veel hoger.

AED

Reanimatietraining met AED

Tijdens een reanimatietraining van Velco leer je zelfstandig reanimeren en een AED te bedienen. Je leert de achtergronden en oefent in ons oefencentrum de meest realistische scenario’s. Voor groepen behoort trainen op locatie tot de mogelijkheden. Bij de training maken wij gebruik van verschillende AED’s en reanimatiepoppen. De cursus is voor iedereen toegankelijk. Bij een positieve beoordeling ontvang je een bewijs van deelname (certificaat).

Krijg ik een vergoeding van mijn zorgverzekering als ik een EHBO- of reanimatiecursus volg?

Omdat zorgverzekeraars preventieve zorg steeds belangrijker vinden, zijn er meerdere zorgverzekeraars die een EHBO of reanimatiecursus vergoeden vanuit de aanvullende verzekering. Vaak is dit een vastgesteld bedrag per jaar. Raadpleeg je polis of neem contact op met de zorgverzekeraar voor de voorwaarden.

Martijn

Wil je je ook graag meer verdiepen in de BHV?

Interesse in trainingen of informatie neem dan gerust contact met ons op.