Noodverlichting vervangen van TL naar LED

Zoals je wellicht weet is de productie van TL-lampen en compact fluorescentielampen (CLF) met ingang van februari 2023 gestopt. De Europese Unie heeft hiervoor regelgeving opgesteld die van toepassing is op alle lidstaten. De stoffen (onder andere kwik) in deze lampen worden als gevaarlijk beschouwd.  

TL lampen niet meer leverbaar

Ondanks deze veranderingen hangen in veel gebouwen nog steeds TL-noodverlichtingen. Jij als ondernemer zal geconfronteerd worden met de noodzaak om oude nood- en vluchtrouteverlichting te vervangen door LED.

Wij beschikken over een voorraad TL lampen, waarmee wij jou als ondernemer door deze transitie kunnen helpen, echter merken wij dat diverse type TL lampen niet meer leverbaar zijn. We zijn daarom genoodzaakt om bij de vervanging van deze lampen LED-noodverlichting te adviseren aan onze klanten. Deze LED-noodverlichting voldoet aan de recent aangescherpte duurzaamheidsvoorschriften. LED-armaturen bieden niet alleen kostenbesparingen op het gebied van energie, maar ook aan onderhoudskosten.

Waarom TL-noodverlichting vervangen door LED?

Vanaf 1 juli 2019 geldt een verplichting voor bedrijven en instellingen om besparende maatregelen te nemen in het kader van duurzaamheid. De maatregelen zijn een uitwerking van het energieakkoord voor duurzame groei. Dit energieakkoord is opgegaan in het klimaatakkoord en vervolgens de klimaatwet geworden. In de klimaatwet staan verschillende erkende maatregelenlijsten voor energiebesparing (EML).

Deze maatregelen zijn verplicht voor bedrijven die meer dan 50.000 kWh per jaar verbruiken. Overstappen van TL naar LED-noodverlichting heeft een terugverdientijd van 5 jaar of minder. Het is dus een investering die je snel kunt terugverdienen.

Regelgeving noodverlichting

De voordelen van LED-noodverlichting

Naast de verplichting zijn er uiteraard meerdere motieven om over te stappen op LED-noodverlichting.

Lagere onderhoudskosten;
Lange levensduur;
Duurzame optie;
Lagere energiekosten;

Wanneer overstappen naar LED-noodverlichting?

Als je nog steeds gebruikmaakt van TL-noodverlichting zijn er verschillende mogelijkheden om deze te vervangen. Zo kan het vervangen van LED-noodverlichting worden gedaan tijdens natuurlijke investeringsmomenten.

Hierbij kun je denken aan periodiek-onderhoud, een verbouwing, een aanpassing van installaties of bij een wijziging van eigendom van het gebouw. Maar ook bij ongeplande natuurlijke momenten waarbij TL-noodverlichting kapotgaat, is het een goed moment om TL-noodverlichting te vervangen door LED-noodverlichting.

Ook zullen onze servicemonteurs bij grootonderhoud aan nood- of vluchtwegverlichting, denk hierbij aan het vervangen van lampen en accu’s, adviseren om de verlichting door LED te vervangen.

Velco noodverlichting

Velco LED-noodverlichting

Bij Velco kunnen we je helpen bij de vervanging van TL naar LED. Wij bieden enkel LED-noodverlichting aan, waaronder onze eigen Velco noodverlichting. Onze noodverlichting maakt het mogelijk om een ingebouwde TL-armatuur te vervangen door Velco LED-noodverlichting. Bij de vervanging van TL naar LED zorgt de afdekplaat voor de juiste afdekking, het gat dat het TL-armatuur achterlaat zal dan niet meer zichtbaar zijn.

Nog een stap verder?

Met ingang van 1 januari 2024 bieden wij nood- en vluchtrouteverlichting aan die gebruikmaken van een condensator. De condensator vervangt de accu die nu in decentrale nood- en vluchtrouteverlichting wordt toegepast. 

De condensator voldoet aan dezelfde prestatie-eisen als de verlichting met een accu. Naast het vervangen van LED kun je op dit moment gelijk gebruiken om een bijdrage te leveren aan het reduceren van de hoeveelheid accu’s. 

Bovendien biedt de condensator ook een financieel voordeel voor jou als ondernemer, de accu die nu regelmatig moet worden vervangen komt te vervallen. Hierdoor zullen de onderhoudskosten afnemen.

Onze adviseurs helpen je graag

Heb je vragen of wil je graag advies wat er van toepassing is op jouw situatie? Onze adviseurs staan klaar om vrijblijvend je vragen te beantwoorden. Daarnaast kunnen we je volledig ontzorgen op het gebied van onderhoud van je noodverlichting, zodat jij altijd zeker weet dat jouw noodverlichting aan de wettelijke eisen voldoet en hier zelf niet meer naar om hoeft te kijken.

Frans

Overstappen naar LED-noodverlichting?

Wij kunnen je helpen bij de vervanging van TL naar LED.