PFAS verbod komt er aan

Op 7 februari is het voorstel tot het verbod op het gebruik van PFAS door ECHA ingediend bij de Europese Commissie. Het voorstel is een initiatief van Nederland, Duitsland, Denemarken, Noorwegen en Zweden.

We zijn dus weer een fase verder. De ECHA, het Europese Chemicaliën Agentschap heeft het dossier gevormd en het voorstel ingediend. Dat betekent dat er een wetenschappelijk oordeel is gevormd en straks aan de Europese Commissie is om het verbod in te voeren.

Staatssecretaris Heijnen noemt het een goede stap dat het voorstel er nu is: “Dit verbod is echt nodig. Ongemerkt komen we PFAS ondertussen overal in ons leven tegen. Het zit in de grond, in onze kleren, en zelfs in ons lichaam. Terwijl we weten dat het slecht voor ons kan zijn. Alleen door het in heel Europa in één klap te verbieden kunnen we die vervuiling een halt toeroepen. Dat is precies wat we nu gaan doen. De publicatie van dit voorstel vandaag is daarbij een belangrijke stap. Bedrijven die PFAS gebruiken weten wat ze kunnen verwachten, en kunnen dus vast op zoek naar alternatieven. Ik zou zeggen, des te eerder, des te beter”.

In een klap zijn straks alle PFAS verboden. PFAS vind je terug in (regen)kleding, pannen, make-up maar dus ook in blusschuim. Het schuim dat de brandweer gebruikt bij een grote inzet, maar ook het schuim dat wordt toegepast in brandblussers. Het definitieve verbod op PFAS wordt in 2025 verwacht.

PFAS vrije brandblussers

Sinds 2019 voert Velco als een van de eerste Europese leveranciers PFAS vrije schuimblussers. Dat betekent dat klanten van Velco goed op schema zitten. Bij het hervullen of reviseren van een schuimblusser stellen wij voor om over te gaan naar PFAS-vrije schuimblussers. Velco verwacht deze transitie in 2025 afgerond te hebben.

Blusoefeningen met PFAS vrije brandblussers

Ook bij de blusoefeningen in de BHV training wordt uitsluitend nog PFAS-vrij schuim gebruikt. Immers alle schuim die je gebruikt bij een blustraining gaat rechtstreeks het milieu in en is vervuilde grond. Als klant moet je eisen dat bij een blustraining met PFAS vrij schuim gewerkt wordt, anders blijkt die blustraining later een hele dure te zijn geweest.

Leer meer over PFAS en het verbod daarop:

Paul

Hoe staat het met de schuimblussers in jouw bedrijf?

Kies PFAS vrije schuimblussers.