Nederlanders zijn slecht voorbereid op brand

Nederlanders zijn vaak niet optimaal of zelfs slecht voorbereid op brand in huis. Zo hebben twee op de tien huishoudens geen rookmelder. Daarnaast weet slechts één op de vier huishoudens zeker dat de rookmelder werkt. Dat blijkt uit onderzoek door het bedrijf Nest, dat in het kader van de Nationale Brandpreventieweken 1001 volwassenen ondervroeg over brandveiligheid.

Rookmelders

Uit het onderzoek blijkt dat minder dan 1 op de 5 Nederlanders (16%) die in het bezit is van een rookmelder deze ook daadwerkelijk maandelijks test en zelfs (15%) geeft toe het apparaat nooit te testen. Het is dan ook niet verrassend dat slechts 1 op de 4 (26%) zeker weet dat zijn rookmelder werkt.

Die opvallende cijfers hebben mogelijk te maken met de negatieve reputatie van rookmelders in Nederland. Zo blijkt dat bijna driekwart (74%) van de respondenten vindt dat er vervelende aspecten zitten aan rookmelders. Het vaakst genoemd worden het vervelende gepiep bij een bijna lege batterij (42%), valse of hinderlijke alarmsignalen (31%), en het feit dat men de batterijen moet verwijderen om het alarm uit te zetten (22%). Ondanks de slechte relatie tussen Nederlanders en hun rookmelder geeft 1 op 5 (21%) toe geen enkele rookmelder in huis te hebben geïnstalleerd. Werkende rookmelders zijn essentieel omdat ze in een vroeg stadium van brand waarschuwen zodat de bewoners extra tijd hebben om uit hun brandende huis te kunnen ontsnappen.

Vluchtroute

Er is in het onderzoek ook naar andere aspecten van brandveiligheid gekeken. Zo blijkt dat (53%) van de Nederlanders geen vluchtroute heeft uitgestippeld. Ook denkt een meerderheid (86%) meer dan vijf minuten te kunnen nemen om spullen te pakken en het huis te ontvluchten. Volgens richtlijnen mag dit juist hooguit vijf minuten zijn. Maar niet alleen een gebrekkige voorbereiding vergroot het risico voor Nederlanders. Een alarmerend cijfer van 9 op 10 (90%) van de respondenten wil nog spullen redden voor ze zichzelf in veiligheid brengen.

De top vijf van dingen die Nederlanders mee willen nemen als ze op de vlucht moeten slaan voor brand zijn:

  • Mobiele telefoon (55%)
  • Portemonnee/ handtas (54%)
  • Huis- /autosleutels (49%)
  • Huisdieren (47%)
  • Computer/tablet (33%)

Koolmonoxide

Naast brandveiligheid werd ook gekeken naar koolmonoxideveiligheid. 70 procent van de ondervraagden blijkt geen koolmonoxidemelder te hebben, ondanks dat vergiftiging dodelijke gevolgen kan hebben. Koolmonoxidemelders zijn nog niet verplicht in Nederland, behalve in nieuwe woningen.

Bron: www.eigenhuis.nl

Emil

Is jullie huis goed voorbereid op een brand?

Zo kom je niet voor verrassingen te staan. Bel of vul onderstaand formulier in en wij nemen spoedig contact met je op voor het maken van een afspraak.