Tips voor een veilige autovakantie

Vakantie! Je hebt er lang naar uitgekeken en je bent klaar om te genieten. Ondanks dat je in je gedachte al op je handdoekje aan het zwembad ligt is het toch belangrijk om je voor te bereiden op de reis. Je gaat er niet van uit en het zal altijd een ander overkomen, maar mocht je toch te maken krijgen met pech of een ongeluk is het fijn als je voorbereid bent en de gevolgen van de pech zo klein mogelijk kan houden. Daarom geven we je aan aantal tips voor een veilige autovakantie.

Veilig een voorbereid op vakantie

Elk land heeft zijn eigen verkeerswetgeving bestaande uit o.a. verkeersregels en voertuigeisen. De verkeersregels gelden voor iedereen. De voertuigeisen gelden alleen voor voertuigen die in dat land geregistreerd zijn (op kenteken staan).

Vakantie associeer je natuurlijk liever niet met pech of een ongeluk. Toch kan de rit naar het zonnige zuiden heel anders uitpakken dan je vooraf heb gehoopt. En dan is het goed als je enkele spullen bij je hebt die de gevolgen van zo’n ongeluk minder ernstig maken.

Welke spullen moet je in welk land verplicht in je auto hebben liggen?

Hieronder een overzicht welke veiligheidsspullen je in de auto moet hebben liggen. Denk hierbij aan een verbanddoos, gevarendriehoek, veiligheidshesjes, reservelampjes, brandblusser en een alcoholtester. Wanneer iets niet verplicht is voor een auto met Nederlands kenteken, dan staat dit met een * aangegeven. De ANWB adviseert Nederlandse bestuurders de lokale regels te volgen uit veiligheidsoverwegingen en om een eventuele discussie met de politie ter plaatse te voorkomen.

* Geldt niet voor Nederlands gekentekende auto’s (let op: dus wel voor auto’s die je ter plekke huurt).

  1. Er zijn twee gevarendriehoeken verplicht bij een aanhanger
  2. Er zijn twee gevarendriehoeken verplicht als de auto een Spaans kenteken heeft
  3. Er zijn twee gevarendriehoeken verplicht
  4. Alleen verplicht voor bestuurder
  5. Gevarendriehoek is alleen verplicht als alarmlichten niet functioneren
  6. Binnen handbereik bewaren
  7. Geldt niet voor auto’s met xenon, neon of ledverlichting

Aanvullende maatregelen om goed voorbereid op reis te gaan

Naast de verplichte maatregelen zijn er ook een aantal zaken die niet verplicht zijn maar wel aan te raden om mee te nemen.

Veiligheidshamer

Een veiligheidshamer wordt gebruikt om het glas stuk te slaan wanneer de (elektrische) ramen niet werken, de deuren niet (meer) openen of wanneer het voertuig te water raakt. Gebruik de hamer bij nood altijd op de zijruiten. De vooruit en achterruit zijn veelal van gelaagd glas. Sla met de metalen punt tegen het glas nabij de sponning. Hier breekt de ruit het makkelijkst. Zodra de ruit gebroken is, kun je deze met je elleboog of handen (beschermd) eruit drukken. De meeste veiligheidshamer zijn tevens voorzien van een gordelsnijder. Deze kun je gebruiken om de veiligheidsgordel door te snijden indien nodig.

Isoleerdeken

Ook een isoleerdeken is aan te randen om bij je te hebben. Een isoleerdeken is een goudkleurige aluminium deken. Wanneer je nat bent geworden (te water) of onderworpen wordt aan kou, kan je deze deken omslaan. De deken zorgt dat jouw lichaamswarmte wordt vastgehouden en voorkomt dat je onderkoelt raakt.

Overige veiligheidsmiddelen

Overige veiligheidsmiddelen die van pas kunnen komen in een auto zijn een zaklamp, brandblusser, water en eten. Zorg er voor tijdig onderhoud van de brandblusser. Daarnaast is het verstandig om extra water en drinken bij je te hebben voor het geval je in een file terechtkomt of onverwachts pech krijgt en lang moet wachten op hulp.

Fijne en veilige vakantie

Of je nu naar het zonnige zuiden reist of de rust van de bergen opzoekt, een goede voorbereiding is essentieel voor een veilige en ontspannen autovakantie. Hopelijk heb je al deze spullen niet nodig tijdens je vakantie, maar met deze tips voor een veilige autovakantie weet je in ieder geval zeker dat je goed voorbereid op reis gaat. Fijne en veilige vakantie!

Annemarie

Wil jij ook veilig op vakantie?

Vraag ons om advies.