Tips voor een veilige autovakantie

Vakantie! Je hebt er lang naar uitgekeken en je bent klaar om te genieten. Ondanks dat je in je gedachte al op je handdoekje aan het zwembad ligt is het toch belangrijk om je voor te bereiden op de reis. Je gaat er niet van uit en het zal altijd een ander overkomen, maar mocht je toch te maken krijgen met pech of een ongeluk is het fijn als je voorbereid bent en de gevolgen van de pech zo klein mogelijk kan houden. Daarom geven we je aan aantal tips voor een veilige autovakantie.

Veilig en voorbereid op vakantie

Elk land heeft zijn eigen verkeerswetgeving bestaande uit o.a. verkeersregels en voertuigeisen. De verkeersregels gelden voor iedereen. De voertuigeisen gelden alleen voor voertuigen die dat land geregistreerd zijn (op kenteken staan).

Vakantie associeer je natuurlijk liever niet met pech of een ongeluk. Toch kan de rit naar het zonnige zuiden heel anders uitpakken dan je hoopt. En dan is het goed als je enkele spullen bij je hebt die de gevolgen van zo’n ongeluk minder ernstig maken.

Hieronder een overzicht met betrekking tot een verbanddoos, gevarendriehoek, veiligheidshesjes, reservelampjes, brandblusser en een alcoholtester. Welke spullen moet je in welk land verplicht in je auto hebben liggen? Wanneer iets niet verplicht is voor een auto met Nederlands kenteken, dan staat dit met een * aangegeven. De ANWB adviseert Nederlandse bestuurders de lokale regels te volgen uit veiligheidsoverwegingen en om een eventuele discussie met de politie ter plaatse te voorkomen.

* Geldt niet voor Nederlands gekentekende auto’s (let op: dus wel voor auto’s die je ter plekke huurt).

  1. Er zijn twee gevarendriehoeken verplicht bij een aanhanger
  2. Er zijn twee gevarendriehoeken verplicht als de auto een Spaans kenteken heeft
  3. Er zijn twee gevarendriehoeken verplicht
  4. Alleen verplicht voor bestuurder
  5. Gevarendriehoek is alleen verplicht als alarmlichten niet functioneren
  6. Binnen handbereik bewaren
  7. Geldt niet voor auto’s met xenon, neon of ledverlichting

Aanvullende maatregelen om goed voorbereid op reis te gaan

Naast hetgeen dat verplicht is, zijn er ook een aantal zaken die niet verplicht zijn maar wel aan te raden.

Denk bijvoorbeeld aan een veiligheidshamer. Een veiligheidshamer wordt gebruikt om het glas stuk te kunnen slaan wanneer de (elektrische) ramen niet werken, de deuren niet meer open kunnen, of wanneer het voertuig te water raakt. Gebruik de hamer bij nood altijd op de zijruiten. De voorruit en achterruit zijn veelal van gelaagd glas. Sla met de metalen punt tegen het glas nabij de sponning. Hier breekt de ruit het makkelijkst. Zodra de ruit gebroken is kun je deze met je elleboog of handen (beschermd) eruit drukken. De meeste veiligheidshamers zijn tevens voorzien van een gordelsnijder. Deze kunt u gebruiken om de veiligheidsgordel door te snijden indien nodig.

Ook een isoleerdeken is aan te raden om bij je te hebben. Een isoleerdeken is een goudkleurige aluminium deken. Wanneer je nat bent geworden (te water) of onderworpen wordt aan kou, kan je deze deken omslaan. De deken zorgt ervoor dat uw lichaamswarmte wordt vastgehouden en voorkomt dus dat je onderkoelt raakt.

Overige veiligheidsmiddelen die van pas kunnen komen in een auto zijn zaklamp en een extra brandblusser. Zorg voor de juiste brandblusser waarvan de keuringstermijn niet verlopen is.

Daarnaast is het verstandig wat voeding en drinken (water) bij te hebben voor het geval je in een file terecht komt of onverwachts pech krijgt en lang moet wachten op hulp.

Hopelijk heb je al deze spullen niet nodig tijdens je vakantie, maar met deze tips voor een veilige autovakantie weet je in ieder geval zeker dat je goed voorbereid op reis gaat. Fijne vakantie!

Annemarie

Wil jij ook veilig op vakantie?

Vraag ons om advies.