Voorkom CO vergiftigingen met een CO melder

Jaarlijks overlijden in Nederland gemiddeld elf personen door koolmonoxidevergiftiging. Nog eens honderdvijftig mensen belanden in het ziekenhuis. Koolmonoxide, ook bekend als CO, staat niet voor niets bekend als de sluipmoordenaar. Wanneer je het inademt kan dit ernstige lichamelijke gevolgen hebben. Zorg er daarom altijd voor dat je een CO melder in huis hebt.

Wat is koolmonoxide?

Koolmonoxide, aangeduid met CO, wordt ook wel koolstofmonoxide genoemd. Het is een kleurloos, smaakloos, reukloos en giftig gas. Let op: het gaat hier om CO (koolmonoxide) en niet om CO₂ (kooldioxide en koolstofdioxide). Koolmonoxide komt vrij bij onvolledige verbranding van organische brandstoffen zoals olie, aardgas, benzine en hout. Onvolledige verbranding is het gevolg van zuurstoftekort bij verbranding. CO wordt uitgestoten als onderdeel van een warme gasmix en daardoor heeft het de neiging op te stijgen tot het afkoelt. Dit in tegenstelling tot CO2, dat zwaarder is dan lucht en zakt.

Voor wie is koolmonoxide gevaarlijk?

Iedereen die in huis een verbrandingstoestel heeft, bijvoorbeeld een open haar, geiser of kachel, heeft kans op een koolmonoxidevergiftiging. Maar ook een bron buiten het eigen huis, bijvoorbeeld een rookgasafvoer van een andere woning vlak bij jouw ventilatieopening, geeft risico op koolmonoxidevergiftiging.

Risicogroepen CO vergiftiging

Ongeboren baby’s, kleuters, zwangere vrouwen, mensen die lijden aan een chronische hartziekte, bloedarmoede of ademhalingsproblemen zijn gevoeliger voor koolmonoxidevergiftiging.

Wat zijn de meest voorkomende oorzaken van koolmonoxidevergiftiging?

Koolmonoxidevergiftiging komt het meeste voor als gevolg van:

 • Een verkeerd geïnstalleerd, kapot of slecht werkend verbrandingstoestel: kachel, geiser, cv of combiketel. Het risico van een koolmonoxidevergiftiging wordt aanzienlijk vergroot als het verbrandingstoestel in een kleine, slecht geventileerde ruimte staat, zoals op een boot, in een caravan of in een kleine doucheruimte. En als er geen directe afvoer van het toestel naar buiten is.
 • Verkeerde installatie van kachels en open haarden en een slechte afvoer als gevolg van lekken in afvoerbuizen en schoorsteenkanalen of aansluitingen en gebrekkig onderhoud van de afvoerkanalen.
 • Verkeerde stookgewoonten, bijvoorbeeld door kachels en open haarden te gebruiken als allesbranders. Gas en olie zijn relatief schone brandstoffen. Bij gebruik van hout of het gebruik van haard en kachel als allesbrander gaat vervuiling van de afvoerkanalen en schoorsteen een stuk sneller en kunnen er hogere temperaturen ontstaan welke weer een effect hebben op de constructieve staat van de kanalen. Bij een vervuilde schoorsteen komen de verbrandingsgassen ook in huis terecht.
 • Daarnaast is brand een veel voorkomende oorzaak van een koolmonoxidevergiftiging.
 • In situaties waarbij gas, olie of hout wordt verbrand in een afgesloten ruimte. Bijvoorbeeld: binnenshuis, barbecueën, het gebruik van heaters in een schuurtje of een afgesloten partytent bij bijvoorbeeld een feestje.

Hoe kan ik koolmonoxidevergiftiging voorkomen?

Een CO melder zorgt ervoor dat je tijdig wordt gewaarschuwd voor een  te hoge concentratie koolmonoxide in de ruimte. Maar voorkomen is natuurlijk nog beter. Kijk daarom kritisch naar jouw (open) verbrandingstoestel zoals je kachel, geiser, cv of combiketel:

 • Een geel-oranje vlam in een gastoestel wijst op een gebrek aan zuurstof. Bij een goede verbranding is deze vlam blauw. Neem contact op met een vakman bij een geel-oranje vlam.
 • Bevat het apparaat sporen van corrosie, roest of roet? Deze sporen wijzen op een slechte staat van het toestel, vaak met slechte verbranding. Neem contact op met een vakman.
 • Is de aansluiting op het rookgasafvoerkanaal intact en is het traject van dit kanaal zo verticaal mogelijk? Bochten en horizontale stukken in het afvoerkanaal verstoren de trek in het afvoerkanaal.
 • Zorg dat uw verbrandingstoestel jaarlijks wordt gecontroleerd door een vakman. Vaak kan je aan een sticker op het toestel zien wanneer deze voor het laatst is gecontroleerd. Zorg ervoor dat je het werk laat uitvoeren door een vakbekwame monteur. Hierover kunt u navraag doen bij UNETO-VNI.
 • Vensters of muren die bedekt zijn met damp (condensatie), kunnen wijzen op een onvoldoende afvoer van de verbrandingsgassen. Neem contact op met een vakman.
 • Heb je een kolen-of houtkachel? Verwijder regelmatig de as. Wanneer de as tot aan het rooster komt, wordt onderaan niet meer geventileerd. De verbranding zal onvolledig zijn, met een groter risico op de vorming van koolmonoxide.
 • Aan het einde van de winter moet je de kachel zorgvuldig schoonmaken. De schoorsteen moet één maal per jaar gereinigd worden. Op dat ogenblik moet ook de luchtdichtheid van de verbindingen nagekeken worden.

Ventileer goed

 • Jouw gezondheid en die van jouw huisgenoten is gediend bij ventilatie. Dat betekent niet dat je jouw ramen wagenwijd open moet zetten.
 • Het gedeeltelijk dag en nacht openzetten van bijvoorbeeld luchtroosters of klepramen volstaat.
 • Als je meer wilt weten over goed ventileren, neem contact op met de GGD in jouw regio.
Wouter

Heb jij al stilgestaan bij het risico van CO?

Kies je juiste CO melder. Wij helpen je daarbij.