Vuurwerkveiligheid

December is weer aangebroken. Een maand waarin we veel samen komen, feestdagen vieren met als klap op de vuurpijl, Oud & Nieuw!
Het vuurwerk ligt alweer in de schappen, maar hoe steek je dit op een veilige manier af? En wat als het mis gaat, wat doen je dan?

Voorkomen is beter dan genezen. Daarom geven we je graag wat tips voor het veilig afsteken van vuurwerk.

Koop je vuurwerk bij een erkend verkooppunt. Daardoor weet je wat je koopt en kom je niet voor onaangename verrassingen te staan.
Behoed je ogen met een veiligheidsbril, steek je vuurwerk af met een aansteeklont en draag bij voorkeur geen nylon kleding.
Houd afstand: tenminste 8 meter en bij grote vuurwerkpotten 15 meter.
Mocht het toch misgaan, dan is het goed om te weten hoe je het best kunt handelen bij een verwonding of kleine brand.

Brandwonden
Brandwond door vuurwerk? Koelen, koelen, koelen! Met lauwwarm, zacht stromend water. Doe dit minimaal 15 tot 20 minuten. Dek de wond daarna af met huishoudfolie. Dit voorkomt dat er bacteriën in de wond komen.
Is er een blaar te zien? Bel dan je huisarts of de spoedpost.

Verwondingen
Bij het afsteken van vuurwerk kan er een heleboel misgaan. Denk aan rondvliegende onderdelen en vonken of het afgaan van vuurwerk in de handen of in het gezicht.
Bij wonden is het belangrijk deze zo snel mogelijk te ontsmetten en dan te verbinden. Is het een erge verwonding? Probeer dan het bloeden te stoppen met een doek of kledingstuk en bel 112.

Kleine brand
De snelste manier om een brand te blussen is door de zuurstoftoevoer weg te nemen. Dit kan bijvoorbeeld met water. Let wel op! Als de brand zich snel ontwikkelt, is het verstandiger om de brandweer te bellen en jezelf in veiligheid te brengen.

We wensen iedereen een gezellig en veilig Oud&Nieuw!

Emil

Weten hoe je kunt handelen bij een ongeval?

Meld je dan aan voor de BHV basis cursus in ons unieke trainingscentrum. Dit kan door te mailen naar: planningbhv@velco.nl of door te bellen naar onderstaand telefoonnummer