Vuurwerkveiligheid

December is weer aangebroken. Een maand waarin we veel samen komen, feestdagen vieren met als klap op de vuurpijl, Oud & Nieuw! Het vuurwerk ligt alweer in de schappen, maar hoe steek je dit op een veilige manier af? En wat als het mis gaat, wat doen je dan?

Veilig vuurwerk afsteken

Voorkomen is beter dan genezen. Daarom geven we je graag enkele tips voor het veilig afsteken van vuurwerk. Koop je vuurwerk altijd bij een erkend verkooppunt. Daardoor weet je wat je koopt en kom je niet voor onaangename verrassingen te staan. Behoed je ogen met een veiligheidsbril, steek je vuurwerk af met een aansteeklont en draag bij voorkeur geen nylon kleding.

Houd ook voldoende afstand, denk hierbij aan ten minste 8 meter en bij grote vuurwerkpotten 15 meter. Mocht het toch misgaan, dan is het goed om te weten hoe je het best kunt handelen bij een verwonding of kleine brand.

Veilig vuurwerk afsteken

Wat te doen bij brandwonden?

Brandwonden opgelopen door vuurwerk? Koelen, koelen, koelen! Koel de brandwond met lauwwarm, zacht stromend water. Doe dit minimaal 15 tot 20 minuten. Dek de wond daarna af met huishoudfolie. Dit voorkomt dat er bacteriën in de wond kunnen komen. Zijn er blaren te zien? Bel dan je huisarts of de spoedpost.

Wat te doen bij verwondingen?

Bij het afsteken van vuurwerk kan er een heleboel misgaan. Denk aan rondvliegende onderdelen en vonken of het afgaan van vuurwerk in handen of in het gezicht.

Bij wonden is het belangrijk deze zo snel mogelijk te ontsmetten en dan te verbinden. Is het een erge verwonding? Probeer dan het bloeden te stoppen met een doek of kledingstuk en bel 112.

Kleine brand

De snelste manier om een brand te blussen is door de zuurstoftoevoer weg te nemen. Dit kan bijvoorbeeld met water. Let wel op! Als de brand zich snel ontwikkelt, is het verstandiger om de brandweer te bellen en jezelf in veiligheid te brengen.

Emil

Weten hoe je kunt handelen bij een ongeval?

Meld je dan aan voor de BHV-basis of herhalingscursus in ons unieke trainingscentrum.