Woningen voor senioren moeten brandveiliger

Als er niets gebeurt, zal het aantal ouderen dat omkomt door een woningbrand de komende jaren meer dan verdubbelen. Dat voorspelt René Hagen, lector brandpreventie bij het Instituut Fysieke Veiligheid, verbonden aan Brandweer Nederland.”Niets doen is geen optie”, zegt Hagen, die pleit dat woningen voor senioren moeten brandveiliger worden. “Als we willen dat ouderen langer zelfstandig blijven wonen, heeft dat consequenties en zullen er maatregelen moeten worden genomen.”

Maatregelen nodig

In een verschenen rapport pleit Hagen dan ook voor een serie maatregelen om het aantal 65-plussers dat omkomt of gewond raakt bij woningbranden terug te dringen. “Je moet dan denken aan uitgebreide voorlichting over het voorkomen van brand en over de vluchtroutes. Maar ook de wet- en regelgeving op dit gebied moet verbeteren. Daarnaast zijn er technische voorzieningen die brand kunnen voorkomen of beperken.”

Brandalarm

Ontstaat er toch brand, dan is het zaak dat het vuur zo snel mogelijk wordt geblust en zich zeker niet verder uitbreidt. Een sprinklerinstallatie in de woning kan daarvoor zorgen. Ook het snel optreden van buren, omstanders of personeel kan veel schelen. In andere landen wordt gebruikgemaakt van gekoppelde brandalarmsystemen. Bij rook en brand gaat dan niet alleen in de woning zelf het alarm af, maar ook bij de buren of in een meldkamer. Daardoor kan sneller worden opgetreden.

Om zichzelf te kunnen redden, of te worden gered, moet de vluchtroute wel op orde zijn. Dus geen obstakels als tafels, kastjes en stoelen op weg naar de deur, want die worden door rookontwikkeling vaak slecht zichtbaar. Rookmelders in de woningen kunnen zeker helpen, maar zijn geen oplossing. “Rookmelders geven een vals gevoel van veiligheid, omdat veel senioren niet meer goed ter been zijn en dus niet snel genoeg kunnen vluchten.” Dat er zo weinig maatregelen zijn die het leven van senioren veiliger kunnen maken, verbaast Hagen. “Bij kinderen doen we het heel goed. Vorig jaar waren er geen dodelijke brandslachtoffers onder de 18 jaar. Maar als het gaat om senioren, die in sommige gevallen net zo veel zorg nodig hebben als onze kinderen, doen we niets.”

Kamervragen

Ook de politiek lijkt zich inmiddels te realiseren dat er maatregelen nodig zijn. Minister Blok van Wonen neemt dit nieuwe rapport van het Instituut Fysieke Veiligheid mee in de beantwoording van vragen van 50PLUS over het groeiende aantal ouderen dat sterft door woningbranden. De beantwoording van die vragen wordt in maart verwacht.

Bron: NOS

Carel

Hoe staat het met de
brandveiligheid in jouw omgeving?

Laat jouw omgeving door ons inspecteren en klaarmaken voor een noodsituatie.