Helder advies over noodverlichting

Ben jij op zoek naar advies over noodverlichting? Velco adviseert bij het ontwerpen van de vluchtwegverlichting en de vluchtrouteaanduiding. Hiermee ben je ervan verzekerd dat je voldoet aan de regelgeving over noodverlichting die in jouw situatie van toepassing is.

Worden vluchtroutes bijvoorbeeld duidelijk aangegeven met bewegwijzering en is de gehele vluchtroute voldoende verlicht om met alle aanwezigen het pand veilig te kunnen verlaten? Alle richtlijnen rondom noodverlichting vind je terug in diverse NEN normen over noodverlichting, zoals NEN 1010, NEN 1838 en NEN-EN ISO 7010. We kunnen ons echter voorstellen dat je niet zit te wachten op het uitpluizen van deze NEN noodverlichting richtlijnen, jij wil alleen weten waar en wanneer noodverlichting moet worden opgehangen en waar dit aan moet voldoen.

Daarom ontzorgt Velco je volledig op het gebied van noodverlichting in jouw pand. We geven je niet alleen vrijblijvend advies over noodverlichting, maar wanneer je een onderhoudsabonnement voor noodverlichting bij ons afsluit, zorgen onze gespecialiseerde monteurs voor tijdig onderhoud en de noodverlichting controleren ze bovendien periodiek of het nog aan de meest recente richtlijnen voldoet. Zo weet je zeker dat jouw noodverlichting en vluchtroutes goed geregeld zijn, zonder dat je hier zelf tijd en energie in hoeft te steken.

Vluchtwegplattegronden

Wanneer wij een noodverlichting advies uitbrengen, nemen wij de vluchtwegplattegronden zoals die zijn opgenomen in het bedrijfsnoodplan of ontruimingsplan als uitgangspunt. Onze adviseurs kennen de ins en outs van een ontruiming en de ontruimingsplattegronden als geen ander.

Op basis daarvan wordt een verlichtingsplan gemaakt. Dat plan wordt getoetst aan het bouwbesluit en de relevante NEN-normen. Op basis van het verlichtingsplan kan een advies gegeven worden over de plaatsbepaling van de noodverlichtingsarmaturen en vluchtrouteaanduidingen. Met de verlichtingsberekening wordt aangetoond dat de gewenste situatie uit het verlichtingsplan gehaald wordt.

Kennis van de regelgeving

Om een goed verlichtingsplan op te kunnen stellen, is kennis nodig van de regelgeving. Denk aan het bouwbesluit, de normen, het Arbobesluit, et cetera. De adviseurs van Velco hebben die kennis. En uiteraard de vele ervaring uit de projecten die we reeds hebben afgerond.

Kennis van de markt

Om een ruimte goed te kunnen verlichten, is het belangrijk dat je weet welke armaturen je plaatst. De kennis over de belangrijkste noodverlichtingsarmaturen is bij ons aanwezig. En de adviseurs van Velco kunnen een goed advies geven welk armatuur je in welke situatie kunt gebruiken.

Daarbij houden we rekening met betrouwbaarheid en lichtopbrengst. Sommige armaturen hebben een grotere lichtopbrengst dan andere. Dat kan betekenen dat er van dat armatuur minder nodig zijn. Soms hoef je de armaturen alleen maar een kwartslag te draaien om de ruimtes wel voldoende verlicht te krijgen.

Frans

Wil je meer weten over noodverlichting en het maken van een verlichtingsplan?

Neem contact op en we helpen je graag.