TL Noodverlichting verplicht vervangen door LED! Of niet?

Eind juli kreeg Velco een aanvraag voor 52 noodverlichtingsarmaturen ter vervanging van bestaande TL armaturen. Het bedrijf dat de aanvraag deed was een nieuwe potentiële klant. Zij hadden het onderhoud van deze armaturen uitbesteed bij de installateur die aangaf dat het verplicht was TL-noodverlichting vóór 1 juli 2020 te vervangen door LED armaturen. Was dat correct of alleen een verkooppraatje? Voldoende reden om op onderzoek uit te gaan.

Is het verplicht om de TL armaturen te vervangen? Of alleen verstandig? Wat levert het op aan financiële besparing? In hoeverre draagt het bij aan duurzaamheid?

3 vragen over LED noodverlichting

 1. Is het wettelijk verplicht om TL noodverlichting te vervangen voor LED?
 2. Is het economisch rendabel om TL noodverlichting te vervangen voor LED?
 3. Wat zijn de duurzaamheidsvoordelen van LED ten opzichte van TL noodverlichting?

Velco heeft een whitepaper gemaakt van deze studie, die we je met plezier beschikbaar stellen. Als het inderdaad zo was dat iedereen verplicht is om TL noodverlichting te vervangen voor LED noodverlichting hadden we deze blog niet geschreven. Het is veel genuanceerder dan dat. De wettelijke verplichting hangt af van een aantal verschillende factoren:

 • Maakt het armatuur meer dan 4.000 branduren?
 • Gebruikt je bedrijf meer dan 50.000 kWh per jaar?
 • Is er sprake van een natuurlijk moment om over te gaan tot vervanging?

Wettelijke plicht om over te schakelen naar LED noodverlichting.

Die wettelijke plicht om de TL noodverlichting te vervangen door LED noodverlichting, die de installateur aangaf en die je ook volop op internet terug vindt, heeft te maken met de informatieplicht energiebesparing van juli 2019. Die informatieplicht geldt overigens niet voor iedereen. In de whitepaper wordt concreet aangegeven wanneer het wel of niet verplicht is om TL noodverlichting te vervangen door LED noodverlichting.

Economische redenen om over te stappen op Led noodverlichting

Maar afgezien van verplichting zijn er natuurlijk meer redenen om de overstap naar LED te maken. Bijvoorbeeld economische redenen. LED verbruikt minder stroom dan TL. Bovendien is de levensduur van LED lichtbronnen langer dan TL-buizen. En dan het verschil in accu’s, LED verlichting maakt over het algemeen gebruik van kleinere accu’s dan TL armaturen. Dus moet je je afvragen:

 • Hoeveel stroom bespaar je door over te gaan op LED?
 • Hoeveel TL lampen bespaar ik door over te gaan op LED?
 • Hoeveel geld bespaar ik met een kleinere accu door de LED armaturen?

In de whitepaper vind je een calculatie die  aangeeft wat de terugverdientijd is in dit voorbeeld en hoe je dat zou kunnen berekenen in je eigen situatie. Opmerkelijk is dat het stroomverbruik van LED lamp en de TL lamp veel verder uit elkaar liggen dan het verbruik van de LED armatuur en de TL armatuur. Je moet natuurlijk uitgaan van het opgenomen vermogen van het armatuur als je de energiebesparing wilt meten.

LED noodverlichting is duurzamer

En ten slotte is er de afweging op duurzaamheid:

 • Hoeveel kWh bespaar je met een LED lamp?
 • Hoeveel bespaar je door een kleinere accu in het armatuur?
 • Wat bespaar je doordat je lichtbron een andere levensduur heeft?
 • Is de levensduur van een LED armatuur langer dan een TL armatuur?

Onze conclusie luidt: De beste reden om over te gaan van TL naar LED noodverlichting is duurzaamheid. In veel gevallen ben je niet verplicht om over te gaan, en de economische besparingen zijn over het algemeen beperkt. Maar als je toch een nieuwe lamp moet plaatsen, dan heeft LED absoluut de voorkeur. We hopen een beetje nuance te hebben gegeven aan die uitspraken dat iedereen verplicht is TL te vervangen.

Jorian

Hoe zit het nu precies met TL en LED bij noodverlichting?

Vraag de whitepaper aan en lees hoe het in elkaar zit.