• Home
  • Nieuws
  • Slecht onderhoud maakt AED's onbetrouwbaar

Slecht onderhoud maakt AED's onbetrouwbaar

Het onderhoud van hart- defibrillators laat nog veel te wensen over. Daarvoor waarschuwen de grootste leveranciers van de apparaten. Het slechte onderhoud kan er voor zorgen dat slachtoffers niet snel genoeg geholpen kunnen worden. "De oorzaak is vaak onwetendheid, maar ook de onderhoudskosten", aldus een woordvoerder.

Risico


Het slechte onderhoud kan er voor zorgen dat slachtoffers niet snel genoeg geholpen kunnen worden. Dat overkwam recent een vrouw in Bergen op Zoom die een hartstilstand kreeg. De politie probeerde haar te reanimeren, maar het apparaat waarmee ze dat deden werkte niet goed. Uit onderzoek bleek later dat de AED in een vochtige ruimte had gehangen. De vrouw heeft het wel overleefd.

Frank Schwalbach, hoofd inkoper binnen Velco, geeft aan dat Velco regelmatig AED’s tegenkomt waarvan de houdbaarheidsdatum van de elektroden of batterijen allang verstreken zijn en het apparaat dus niet meer ingezet had kunnen worden. In sommige gevallen niet ontdekt, omdat het apparaat gelukkig niet nodig is geweest. "Stel je eens voor dat de inzet van een AED wél nodig is en dat het apparaat niet werkt, met als gevolg dat iemand sterft. Wat zijn de kosten van elektroden, batterijen of een servicecontract dan eigenlijk nog? Kosten van dit materiaal wegen niet op tegen de kosten van een mensenleven." Een defibrillator moet op een juiste manier opgeborgen worden, om te voorkomen dat weersomstandigheden, zoals extreme hitte of vorst afbreuk doen aan de levensduur van het apparaat.

"Gelukkig zien wij dat steeds meer bedrijven en instellingen een AED aanschaffen en jaarlijks laten controleren, om zo de omgeving een stuk veiliger te maken", 
aldus Frank Schwalbach, hoofd inkoper binnen Velco.

Verantwoordelijk 


De eigenaar - onder wie veel particulieren als winkeliers en sportclubeigenaren - is verantwoordelijk voor onderhoud en vervanging van onderdelen. Als de accu aan vervanging toe is, gaan de meeste apparaten piepen of gaat een lampje knipperen.

Jaarlijkse inspectie door Velco


Met een jaarlijkse inspectie van Velco bent u ervan verzekerd dat uw AED ook werkt wanneer hij nodig is. Wij nemen vroegtijdig contact met u op om u te helpen herinneren aan deze jaarlijkse inspectie.  De jaarlijkse inspectie bestaat uit: 


  • Controle op de algehele staat van de AED, zoals: barsten of losse onderdelen;

  • Controle van de accu en electroden (houdbaarheidsdatum);
  • Controle van de bijbehorende artikelen, zoals scheermes, schaar en mondkap;
  • Het (eventueel) uitvoeren van een zelftest van de AED.

Een aantal AED's zijn controleerbaar middels een simulator. Wanneer dit het geval is, voert Velco hier een technische controle op uit. 


Registreer uw AED

De Hartstichting roept eigenaren van AED's op zich te registreren bij de oproepsystemen HartVeiligWonen of HartslagNu, die gekoppeld zijn aan de 112-meldkamer. "Slechts 10 duizend van de 60 duizend tot 80 duizend AED's zijn nu geregistreerd. Dat zouden er veel meer moeten zijn," zegt Sanne Stadler van de Hartstichting: ,,Het komt nu voor dat omstanders geen idee hebben dat er 100 meter verderop een AED hangt." Het Rode Kruis pleit ervoor dat Nederlanders, ook zonder het gebruik van een aed, weten hoe ze iemand met een hartaanval moeten reanimeren.

Meer informatie

Wilt u meer informatie over de aanschaf van een AED en/of de jaarlijkse inspectie van een AED? Neem dan contact met ons op voor meer informatie of een vrijblijvende afspraak met één van onze Adviseurs. Velco is te bereiken op tel: 0541-513953 of per e-mail: Klik hier