• Home
  • Nieuws
  • Blusmiddelen, hoe maak ik de juiste keuze?

Blusmiddelen, hoe maak ik de juiste keuze?

Je hoopt ze nooit nodig te hebben maar wanneer zich een noodsituatie voordoet wil je goed voorbereid zijn en op een juiste manier handelen. Dit maakt dat de keuze van het juiste blusmiddel erg belangrijk is. Het gebruik van een verkeerd blusmiddel kan ernstige gevolgen hebben. Hieronder zullen wij ingaan op door Velco meest ingezette verschillende types draagbare blusmiddelen en hun toepassing. Wilt u na het lezen meer weten, neem dan gerust contact met ons op.

Brandklassen
Branden worden onderverdeeld in verschillende brandklassen:

Brandklasse
A:     Vaste stoffen brand
Brandklasse B:     Vloeistoffen brand
Brandklasse C:     Gasbrand
Brandklasse
F:      Vetbrand

Schuimblusser
Een schuimblusser
kan ingezet
worden bij de meest voorkomende beginnende branden, brandklasse A of B. De blussende werking van schuim berust op afdekking (zuurstof wegnemen) en in geringe mate op afkoeling. De meest toegepaste schuimblussers zijn de zogeheten sproeischuimblussers die door een aanpassing in de spuitmond elke druppel uitstromende vloeistof onderbreken met lucht. Hierdoor ontstaat een nevel, die niet elektrischgeleidend is. Bovendien heeft het mengen van lucht een langere blusduur als gevolg. Door de lange blusduur en de geringe nevenschade is een sproeischuimblusser uitermate geschikt voor thuis en kantoor.

Poederblusser
Een
poederblusser heeft een groot blussend vermogen, is geschikt voor vele soorten beginnende branden, vaste stoffen (A), vloeistoffen (B) en gasbranden (C). Een poederblusser is niet elektrisch geleidend en niet vorstgevoelig. Een belangrijk nadeel van een poederblusser is de grote nevenschade aan elektronische apparatuur, het poeder uit een poederblusser bestaat uit een speciaal bluszout. Dit bluszout kan catastrofaal zijn voor uw elektronica.

CO2 blusser
Kooldioxide, of een CO2-brandblusser is bij uitstek geschikt voor het bestrijden van beginnende vloeistofbranden (B) en gasbranden (C) in de omgeving van onder spanning staande apparatuur of installaties. Het blusmiddel is een gas, geeft weinig nevenschade en is niet elektrisch geleidend. De blussende werking van koolzuursneeuw (CO2) berust in de hoofdzaak op het verdringen van zuurstof. De CO2 blusser laat geen blusresten achter en wordt daarom veel toegepast in computerruimtes, schakelkasten, onderzoekscentra en laboratoria.

Vetblusser
Een vetblusser is geschikt voor het bestrijden van beginnende vaste (A) envloeibare (B) branden en vetbranden (F). De vetblusser is speciaal ontworpen voor het blussen van branden die door hoge temperaturen in de pan worden veroorzaakt (brandklasse F). In de brandblusser zit een speciaal blusmiddel (een chemisch blusschuim) dat een emulgerende eigenschap heeft, waardoor op de brandende vloeistof een afsluitende laag wordt gevormd. Daarnaast zorgt het blusmiddel van een vetblusser voor verkoeling. Deze verkoelende werking laat de temperatuur van het vet en/of olie in een pan snel dalen. Deze blusser wordt veel gebruikt in keukens en cafetaria’s.

In onze volgende blog gaan we in op de regels en voorschriften die gelden voor het inrichten van de brandveiligheid van bedrijven. We behandelen dan zowel het inrichten van de brandveiligheid als het onderhouden van deze brandveiligheid.