Brandveilige BBQ tips

Warme dagen, zon, drankjes, gezelligheid en waarmee bereiden we dan ons eten? De BBQ! We hebben al vele warme dagen achter de rug en wellicht nog een warme nazomer in het verschiet. Barbecueën is voor velen een favoriete bezigheid en natuurlijk ontzettend lekker. Om dit zo leuk en lekker mogelijk te houden is het van belang dat we ook veilig barbecueën.

We hebben een winactie gehouden waarbij je een prachtig lederen BBQ schort van Chaud Devant kon winnen als je een goede brandveilige BBQ-tip had. We zijn erg blij met alle inzendingen. Lees snel verder.

Veilige manier om de barbecue aan te steken.

Het ziet er spectaculair uit zo’n steekvlam uit de barbecue. Hartstikke cool misschien, maar extreem gevaarlijk en ongezond! Gebruik nooit vloeibare aanmaakstof om de BBQ te ontsteken. Voorbeelden hiervan zijn: spiritus, benzine of petroleum. De vloeistof wordt dan over de briketten of houtskool gegoten.  Als dit wordt aangestoken krijg je steekvlammen en hierdoor is de kans op weggeschroeid haar en brandwonden aanzienlijk.

Welke materialen moet je wel gebruiken voor het aansteken van de BBQ?

- Aanmaakblokjes; hierin heb je witte en bruine aanmaakblokjes. Kies je dan voor witte of bruine aanmaakblokjes? Wat is het verschil? De bruine aanmaakblokjes zijn gemaakt van kokosvezels, deze zijn geurloos en niet giftig. De witte aanmaakblokjes zijn gemaakt van kerosine of een andere chemische stof, deze kun je dus beter vermijden. De witte aanmaakblokjes stinken vaak als je ze aansteekt. Bij de witte aanmaakblokjes kun je giftige dampen inademen.

- Aanmaakwokkels zijn lange opgerolde houtvezels die in hars of parafine zijn gedrenkt. Ze zijn geurloos en branden goed.

- Looftlighter /elektrische barbecue aansteker; dit is een elektrisch apparaat waarmee je de barbecue al binnen een paar minuten goed aan het branden krijgt. Deze leg je op de briketten of houtskool en het apparaat zorgt ervoor dat de kolen gaan branden.

Brandstoffen:

- Houtskool
- Briketten
- Gas; let op de datum van de gasfles, de datum van de gasslang  en of er geen gaatjes in de gasslang zitten. Gebruik de gasfles alleen rechtopstaand.
- Electra; let op of de kabel en stekker niet beschadigd zijn. Rol bij het gebruik van een kabelhaspel, de haspel helemaal af.

BBQ-BOB

Stel een BBQ-BOB aan. Degene die de BBQ bedient moet nuchter zijn.

Stabiele grond

Zorg altijd voor een vlakke en stabiele ondergrond. Maak je gebruik van een elektrische barbecue of een elektrische ontsteker? Zorg er dan voor dat je niet over het snoer kunt struikelen. Verplaats de barbecue niet als deze aan is.

Veilige plek voor je BBQ

Plaats de barbecue op een windvrije plaats. Zet de barbecue op veilige afstand van bijvoorbeeld schuttingen, heggen, (party)tenten, tuinmeubels, tafellakens enzovoort. Je moet nooit een elektrische barbecue in de buurt van water plaatsten. Houd kinderen en huisdieren op afstand.

Open het deksel van de barbecue altijd langzaam en voorzichtig. Doe dit met vuurbestendige handschoen. Er bestaat een kans dat de plotselinge toevoer van veel zuurstof, doordat je het deksel opent, het vuur laat oplaaien en er steekvlammen ontstaan.

Goed BBQ schort

De BBQ geeft warmte en kan spatten veroorzaken. Om jezelf hiertegen te beschermen is het verstandig om niet met ontbloot bovenlijf te barbecueën. Draag een schort of kleren die niet makkelijk in brand vliegen. Draag bij voorkeur een linnen of leren schort (nooit synthetisch) en vuurbestendige handschoenen. Het dragen van licht ontvlambare kleding zoals een zwembroek wordt afgeraden.

Blusmiddel bij de BBQ

Zorg dat je een blusmiddel in de buurt hebt, bijvoorbeeld een blusdeken, schuimblusser of emmer zand.

Ben je klaar met barbecueën? Let er dan op dat de BBQ nog lang warm blijft! Verplaats de BBQ niet zolang deze nog warm is. Doof de kolen, sluit de gaskraan of bij een elektrische bbq trek je de stekker uit het stopcontact.

Heb jij nog een belangrijke tip die we zijn vergeten? Mail ons op info@velco.nl