Brandveiligheid tijdens de feestdagen

Het is voorbijgevlogen, 2017 zit er alweer bijna op. We maken ons klaar voor de feestdagen. Uiteraard staat het feest en de gezelligheid centraal maar het is ook verstandig om even stil te staan bij de brandveiligheid tijdens de feestdagen. In deze blog geef ik u een aantal brandveilige tips voor zorgeloze en veilige feestdagen.

De kerstboom

Uw kerstboom brandveilig plaatsen is niet moeilijk. Met een aantal simpele maatregelen kunt u al genieten u van een veilig kerstfeest. Koop een boom die niet te groot is voor uw kamer. Let bij het plaatsen van de boom erop dat deze niet in een vluchtroute staat, hierdoor voorkomt u dat u ingesloten kunt raken. Zorg ervoor dat de boom goed stevig staat en plaats hem zo, dat hij niet omver gelopen kan worden. Een boom in een met water gevulde speciale standaard of in een emmer met nat zand is veel veiliger dan een boom die niet bevochtigd wordt. Hierdoor zal de boom minder snel uitdrogen en uitvallen, waardoor het brandgevaar minder wordt. Regelmatig bijvullen is dan wel vereist.


Algemene tips

 • Plaats een kerstboom minstens twee meter van kaarsen, radiator of open haard
 • Voorkom dat de boom in een vluchtweg staat
 • Plaats de boom niet tegen gordijnen
 • Gebruik nooit echte kaarsen als kerstverlichting
 • Zet de verlichting ’s nachts uit door de stekker eruit te trekken

Nordmann kerstbomen & brandveiligheid

 • Plaats een gezaagde Nordmann boom stevig in een kerstboomstandaard
 • Voorkom uitdroging: zorg altijd voor voldoende water onderaan de stam
 • Impregneer uw boom eventueel voor extra brandvertraging

Kunstkerstbomen & brandveiligheid

 • Kunstkerstbomen zijn de veiligste optie: deze kunnen niet uitdrogen
 • Kunstkerstbomen zijn standaard brand vertraagd behandeld
 • Eventuele geïntegreerde verlichting is KEMA/EC gekeurd

Via onderstaande knop is te zien hoe snel een brand zich ontwikkelt in een woonkamer met een kerstboom:


Bekijk hier de video over een kerstboombrand


velco nieuws brandveiligheid jaarwisseling feestdagen 002 2017

Kaarsen


Zet kaarsen altijd in een stevige houder op een vlakke ondergrond. Gebruik geen houders die van brandbaar materiaal zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan plastic, hout, kerstbakjes e.d. Zet kaarsen en kerststukjes op plaatsen waar u ze altijd kunt zien en niet te dicht bij andere brandbare materialen zoals bijvoorbeeld de gordijnen. Zet kaarsen en kerststukjes niet te dicht bij een warmtebron zoals de radiator van de centrale verwarming of bijvoorbeeld in de vensterbank. Zorg dat de kaarsen buiten bereik van kinderen en huisdieren blijven. Laat kinderen en huisdieren nooit alleen met brandende kaarsen, ook niet voor een paar minuten. Laat kaarsen in kerststukjes niet te ver opbranden en plaats de kerststukjes zo dat u ze kunt zien.

Versiering in huis?

Gebruik geen dennengroen. Dit materiaal is zeer brandgevaarlijk, zeker als het droog is. Moeilijk brandbaar versieringsmateriaal beperkt het risico op brand. Dergelijk versieringsmateriaal is gewoon verkrijgbaar bij de reguliere handel. Versiering welke langs en aan de plafonds wordt aangebracht, dient met de onderzijde zo te hangen dat niemand hier tegenaan kan lopen. Zorg ervoor dat versieringen niet in aanraking kunnen komen met verlichting en andere warm wordende apparaten. Hang de versiering op met behulp van ijzerdraad, dan valt het bij brand niet naar beneden.

velco nieuws brandveiligheid jaarwisseling feestdagen 003 2017

Veilig fonduen en gourmetten

Gebruikt u spiritus? Vul dan nooit de brander in de nabijheid van vuur. Vul de brander pas als deze helemaal is afgekoeld, en doe dit niet op de tafel. Pas op voor het te vol doen van de brander, beter iets minder dan iets te veel. Zorg dat het fonduestel tijdens gebruik op een niet brandbaar onderblad staat. Hierdoor voorkomt u dat de tafel te heet wordt en bovendien wordt de gemorste olie opgevangen. Denk eraan dat een spiritusvlam nagenoeg onzichtbaar is, deze kan nog volop branden terwijl u denkt dat de vlam uit is. Ook bij fonduen kan de vlam in de pan slaan. Leg daarom een passend deksel op tafel om snel te kunnen reageren. Zet een elektrisch fonduestel zo dicht mogelijk bij het stopcontact. Dan kan niemand over het snoer struikelen en het fonduestel meesleuren. Gebruik geen aardewerk pannen voor vleesfondue. Deze zijn niet bestand tegen de hoge temperatuur die daarvoor nodig is. Laat (kleine) kinderen nooit alleen fonduen. Reik nooit over de fonduepan heen om iets te pakken.

Het gaat toch fout...wat nu?

Mocht er, ondanks alle door u genomen maatregelen, toch nog iets misgaan, handel dan als volgt:

 • Blijf kalm
 • Waarschuw de overige aanwezigen
 • Vlucht volgens uw eigen vluchtplan
 • Houd deuren en ramen gesloten en sluit deuren achter u
 • Blijf dicht bij de grond
 • Bel na het verlaten van de woning direct 1-1-2!

Bereid je goed voor en geniet volop van de feestdagen!

Fijne Feestdagen!!