Brandveiligheidsmonitor deel 4 van 7

De komende maanden nemen we U mee in de brandveiligheidsmonitor. Iedere maand wordt er een hoofdstuk behandeld. De brandveiligheidsmonitor is een uitstekend product om de brandveiligheid van bedrijven in kaart te brengen.

In deze vierde editie gaan we het hebben over brandmeldinstallaties en ontruimingsinstallaties

Overleeft uw bedrijf een grote calamiteit?

Met brandveiligheid valt niet te spotten. 

Wat is de situatie binnen uw bedrijf? Weet u zeker dat alles goed voor elkaar is op het gebied van brandveiligheid? Door de juiste preventiemaatregelen te nemen kunt u de risico’s verminderen. Velco kan u door middel van de brandveiligheidsmonitor ondersteunen en knelpunten inzichtelijk maken. Zo kunt u vroegtijdig passende maatregelen nemen. De brandveiligheidsmonitor richt zich op alle facetten van (brand)veiligheid binnen uw bedrijf. Deze keer belichten we het verschil tussen de brandmeldinstallatie vs de ontruimingsinstallatie.

Een ontruimingsinstallatie is in veel gevallen verplicht. De specifieke eisen staan beschreven in NEN 2575. Wanneer een brandmeldinstallatie verplicht is voor uw gebouw, is een ontruimingsinstallatie ook automatisch verplicht.

In de veiligheidsvoorschriften wordt gesproken over de ontruimingsinstallatie en de brandmeldinstallatie. Soms worden de termen zelfs door elkaar heen gebruikt. Maar wat is precies het verschil tussen de twee installaties?

 

Ontruimingsinstallatie vs Brandmeldinstallatie

Wat is het verschil?

       

Ontruimingsinstallatie

     

Brandmeldinstallatie

Functie  Pictogram Door middel van een signaal zorgt het systeem ervoor dat iedereen zo snel mogelijk, maar op een gestructureerde wijze, het pand kan verlaten.  Brandmeldinstallatie

Het systeem is erop ingericht om brand te detecteren en eventueel een melding te versturen naar de meldkamer en een blussysteem. Ook zet dit systeem altijd het ontruimingsalarm in werking.

Activatie  Handbrandmelder Het systeem wordt geactiveerd door een handmelder.  Alarmering

Dit systeem wordt automatisch geactiveerd door optische en thermische melders. Daarnaast zijn er, behalve bij ruimtebewaking en objectbewaking, handmelders aanwezig.

Installatie  Koppeling BMI Een ontruimingsinstallatie moet gekoppeld worden aan de brandmeldinstallatie. Dit om de ontruiming te kunnen structureren en chaos te voorkomen.  Vluchtplan

Als gebruiker van een brandmeldinstallatie is het verplicht om een vluchtplan te hebben. Een CCV-certificering is niet verplicht maar wordt wel vaak geëist. 

Variatie  Flitslicht Het systeem werkt met verschillende manieren van alarmering. Met een slow-whoop signaal, flitslichten, gesproken woord of een stil alarm. Brandmelding 

Er zijn verschillende bewakingsvormen zoals: Volledige bewaking, gedeeltelijke bewaking, ruimtebewaking, niet-automatische bewaking en objectbewaking.

Onderhoud  Onderhoudsmonteur Een onderhoudsdeskundige dient jaarlijks de installatie te onderhouden en te controleren volgens de gestelde voorschriften in NEN2654-2.  Onderhoudsmonteur

Een onderhoudsdeskundige dient jaarlijks de installatie te onderhouden en te controleren volgens de gestelde voorschriften in NEN2654-1.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Door het gebruik van de brandveiligheidsmonitor kan Velco Brandveiligheid de situatie uitstekend in kaart brengen. Dit geeft u inzicht in uw huidige situatie. Velco Brandveiligheid adviseert u op het gebied van wet- en regelgeving en de veiligheid. Hiermee kunnen we samen de veiligheid naar een hoger niveau brengen.

Geïntereseerd? Neem contact op met de afdeling Verkoop via verkoop@velco.nl of bel met 0541- 513953