Rookmelders zijn onmisbaar!

Rookmelders zijn onmisbaar!

Steeds weer is er te lezen dat er uit verschillende onderzoeken blijkt dat rookmelders een waardevolle toevoeging zijn betreffende de brandveiligheid van gebouwen en woningen. Helaas is in dezelfde onderzoeken ook te lezen dat rookmelders veel te weinig worden ingezet en als deze worden ingezet ze vaak niet werken of op de verkeerde plekken hangen. Hier valt dus op het gebied van brandveiligheid nog winst te behalen.

 

Demeeste slachtoffers bij brand vallen door het inademen van rook. Rook bevat veel giftige gassen en kan bewusteloosheid veroorzaken met alle gevolgen van dien. Goede rookmelders zijn daarom van levensbelang. Een rookmelder waarschuwt dat er rookontwikkeling is. Hoe sneller de brand ontdekt wordt, des te meer tijd en kans je hebt jezelf en anderen in veiligheid te brengen.

En nu?

Er zijn vele verschillende rookmelders, hoe weet ik nu dat ik de juiste rookmelder heb die mij kan behoeden voor nare gevolgen? Uiteraard hebben wij een aantal tips voor u om de juiste rookmelder te kiezen en deze ook op de juiste plek te monteren.

Soorten rookmelders

velco nieuws blusmiddelen zijn onmisbaar

Kies voor een optische rookmelder, rookdeeltjes bij een smeulende brand zijn betrekkelijk groot omdat ze niet volledig verbranden. Een optische rookmelder zal grotere deeltjes eerder detecteren en dus eerder alarm slaan bij een beginnende brand.

Kies niet voor een combimelder, dit is een rookmelder en een koolmonoxidemelder in één. Dit lijkt handig, maar een koolmonoxidemelder dient voor een goede werking op een andere locatie geplaatst (+/- 100 cm hoogte) te worden dan een rookmelder (aan het plafond).

Kies bij het plaatsen van meerder rookmelders het liefst voor rookmelders die met elkaar te koppelen zijn. Wanneer er 1 rookmelder afgaat zullen alle andere rookmelders ook afgaan.

 

 

Batterij/stroomvoorziening

Rookmelders bestaan in een uitvoering met batterijen of met lichtnetaansluiting. Rookmelders met batterijen (9 volt) zijn gemakkelijk te installeren. Deze batterijen moeten na circa een jaar vervangen worden. Ook zijn er rookmelders voorzien van een lithium batterij, deze hebben een levensduur van 10 jaar. Zorg voor een rookmelder met een ‘batterij leeg signalering, zodra de batterij aan vervanging toe is zal de rookmelder een signaal afgeven. Rookmelders die via netspanning worden gevoed hebben het voordeel dat je geen batterijen hoeft te vervangen. Het nadeel is dat ze niet werken als de stroom uitvalt (kortsluiting, brand) tenzij de melder is uitgerust met een noodstroomvoorziening.

Maar wat is nu de beste plek?

De beste plek voor het plaatsen van een rookmelder is altijd aan het plafond en dan wel meer dan 50 cm van de zijmuur en hoeken van een vertrek. Installeer op elke verdieping een rookmelder, liefst in de vluchtwegen en gangen. Let op dat de rookmelder niet op een plek komt te hangen waar de kans op een valse melding groot is. Denk hierbij aan plekken zoals een keuken, badkamer of bij mechanische ventilatoren. Ook het te dicht bij een lamp plaatsen kan valse meldingen veroorzaken.

Mijn rookmelders hangen, ben ik nu klaar?

Om een goede werking te garanderen is het aan te raden de rookmelders regelmatig schoon te maken. Stof en vuil kunnen de werking van een rookmelder beïnvloeden. Gebruik de stofzuiger of een vochtige doek om de rookmelder schoon te houden. Een rookmelder is ook altijd voorzien van een testknop, hiermee is de rookmelder te testen op een juiste werking. Wanneer deze knop ingedrukt wordt dient de rookmelder een signaal af te geven. Is dit niet het geval controleer dan de batterij, deze kan leeg zijn of niet goed zijn aangesloten.

Een goede rookmelder hoeft niet duur te zijn en is dus een ideaal schoencadeautje!

Bronnen:
brandwondenstichting.nl
brandweer.nl
ifv.nl