Stop CO-vergiftigingen!

Jaarlijks overlijden in Nederland gemiddeld elf personen door koolmonoxidevergiftiging. Nog eens honderdvijftig mensen belanden in het ziekenhuis. Koolmonoxide, ook bekend als CO, staat niet voor niets bekend als de sluipmoordenaar. Wanneer je het inademt kan dit ernstige lichamelijke gevolgen hebben.

Wat is koolmonoxide?

Koolmonoxide, aangeduid met CO, wordt ook wel koolstofmonoxide genoemd. Het is een kleurloos, smaakloos, reukloos en giftig gas. Let op: het gaat hier om CO (koolmonoxide) en niet om CO2(kooldioxide of koolstofdioxide). Koolmonoxide komt vrij bij onvolledige verbranding van organische brandstoffen zoals olie, aardgas, benzine en hout. Onvolledige verbranding is het gevolg van een zuurstoftekort bij verbranding. CO wordt uitgestoten als onderdeel van een warme gasmix en daardoor heeft het de neiging op te stijgen tot het afkoelt. Dit in tegenstelling tot CO2, dat zwaarder is dan lucht en zakt.

Hoe herken ik koolmonoxidevergiftiging?

De eerste lichamelijke symptomen van een koolmonoxidevergiftiging lijken op een griepje: lichte hoofdpijn, misselijkheid, overgeven en vermoeidheid. Ook voelt u zich verward, slaperig en u krijgt een versnelde hartslag. Bij een hoge concentratie koolmonoxide treden er ernstige symptomen op zoals: bewusteloosheid, coma, blijvende hersenschade met mogelijk overlijden als gevolg.

Voor wie is koolmonoxide gevaarlijk?

Iedereen die in huis een verbrandingstoestel heeft, bijvoorbeeld een open haard, geiser of kachel, heeft kans op een koolmonoxidevergiftiging. Maar ook een bron buiten het eigen huis, bijvoorbeeld een rookgasafvoer van een andere woning vlakbij uw ventilatieopening, geeft risico op koolmonoxidevergiftiging.

Risicogroepen

Ongeboren baby's, kleuters, zwangere vrouwen, mensen die lijden aan een chronische hartziekte, bloedarmoede of ademhalingsproblemen zijn gevoeliger voor koolmonoxidevergiftiging.

Wat zijn de meest voorkomende oorzaken van koolmonoxidevergiftiging?

Koolmonoxidevergiftiging komt het meeste voor als gevolg van:

 • Een verkeerd geïnstalleerd, kapot of slecht werkend verbrandingstoestel: kachel, geiser, cv of combiketel. Het risico van een koolmonoxidevergiftiging wordt aanzienlijk vergroot als het verbrandingstoestel in een kleine, slecht geventileerde ruimte staat, zoals op een boot, in een caravan of in een kleine doucheruimte. En als er geen directe afvoer van het toestel naar buiten is.
 • Verkeerde installatie van kachels en open haarden en een slechte afvoer als gevolg van lekken in afvoerbuizen en schoorsteenkanalen of aansluitingen en gebrekkig onderhoud van de afvoerkanalen.
 • Verkeerde stookgewoonten, bijvoorbeeld door kachels en open haarden te gebruiken als allesbranders. Gas en olie zijn relatief schone brandstoffen. Bij gebruik van hout of het gebruik van haard en kachel als allesbrander gaat vervuiling van de afvoerkanalen en schoorsteen een stuk sneller en kunnen er hogere temperaturen ontstaan welke weer een effect hebben op de constructieve staat van de kanalen. Bij een vervuilde schoorsteen komen de verbrandingsgassen ook in huis terecht.
 • Daarnaast is brand een veel voorkomende oorzaak van een koolmonoxidevergiftiging.
 • In situaties waarbij gas, olie of hout wordt verbrand in een afgesloten ruimte. Bijvoorbeeld: binnenshuis barbecueën, het gebruik van heaters in een schuurtje of een afgesloten partytent bij bijvoorbeeld een feestje.

Hoe kan ik koolmonoxidevergiftiging voorkomen?


1. Kijk kritisch naar uw (open) verbrandingstoestel zoals uw kachel, geiser, cv of combiketelVelco CO 01

 • Een geel-oranje vlam in een gastoestel wijst op een gebrek aan zuurstof. Bij een goede verbranding is deze vlam blauw. Neem contact op met een vakman bij een geel-oranje vlam. 
 • Bevat het apparaat sporen van corrosie, roest of roet? Deze sporen wijzen op een slechte staat van het toestel, vaak met slechte verbranding. Neem contact op met een vakman.
 • Is de aansluiting op het rookgasafvoerkanaal intact en is het traject van dit kanaal zo verticaal mogelijk? Bochten en horizontale stukken in het afvoerkanaal verstoren de trek in het afvoerkanaal.
 • Zorg dat uw verbrandingstoestel jaarlijks wordt gecontroleerd door een vakman. Vaak kunt u aan een sticker op het toestel zien wanneer deze voor het laatst is gecontroleerd. Zorg ervoor dat u het werk laat uitvoeren door een vakbekwame monteur. Hierover kunt u navraag doen bij UNETO-VNI: www.uneto-vni.nl/consumenten.
 • Vensters of muren die bedekt zijn met damp (condensatie), kunnen wijzen op een onvoldoende afvoer van de verbrandingsgassen. Neem contact op met een vakman.
 • Heeft u een kolen-of houtkachel? Verwijder regelmatig de as. Wanneer de as tot aan het rooster komt, wordt onderaan niet meer geventileerd. De verbranding zal onvolledig zijn, met een groter risico op de vorming van koolmonoxide.
 • Aan het einde van de winter moet u de kachel zorgvuldig schoonmaken. De schoorsteen moet één maal per jaar gereinigd worden. Op dat ogenblik moet ook de luchtdichtheid van de verbindingen nagekeken worden.

2. Ventileer goed

Velco CO 02

 • Uw gezondheid en die van uw huisgenoten is gediend bij ventilatie.
  Dat betekent niet dat u uw ramen wagenwijd open moet zetten.
 • Het gedeeltelijk dag en nacht openzetten van bijvoorbeeld luchtroosters of klepramen volstaat.
 • Als u meer wilt weten over goed ventileren, neem contact op met de GGD in uw regio.
Bron: www.brandpreventieweek.nl  |  www.brandweer.nl


De keuze van Velco, de Fireangel CO-9D!

Van alle koolmonoxidemelders hebben wij gekozen voor de Fireangel CO-9D omdat het een heel betrouwbare melder is. De melder heeft een display die de aanwezigheid van CO weergeeft in PPM. Dat is belangrijk, want hoe hoger de concentratie hoe gevaarlijker dat is:

 • Velco Fireangel CO melder banner235 PPM - De maximale waarde voor blootstelling gedurende 8 uur;
 • 50 PPM - De melder gaat in alarm na 60 tot 90 min;
 • 100 PPM - De melder gaat in alarm na 10 tot 40 min;
 • 200 PPM - Lichte hoofdpijn, vermoeidheid, duizeligheid na 2 tot 3 uur;
 • 300 PPM - De melder gaat in alarm na 3 minuten;
 • 400 PPM - Hoofdpijn binnen 1 tot 2 uur, levensbedreigend na 3 uur;
 • 800 PPM - Duizeligheid, misselijkheid en krampen binnen 45 min,
  Bewusteloosheid binnen 2 uur en dood binnen 2 tot 3 uur.

Het is mogelijk de hoogste piekwaarde weer te geven die de melder de afgelopen 4 weken heeft bereikt.  Dat is heel belangrijk om vast te stellen welke risico’s u in deze ruimte heeft gelopen en of loopt. De melder is ook echt te testen. Niet alleen het testen van het alarmsignaal, maar ook daadwerkelijk testen van de sensor. Die test is zelf te doen zonder extra apparatuur. Deze melder heeft een ingebouwde lithium batterij die zorgt voor een voeding voor 7 jaar.


 

Bestel nu de Velco Koolmonoxidemeter!

 

Velco-Fireangel-CO-9D

1 stuk - € 40.00 2 stuks - € 80.00 3 stuks - € 120.00 > 3 stuks

U wilt meer dan 3 Velco Fireangel CO melders bestellen. Na ontvangst van het formulier nemen wij zo spoedig mogelijk contact met u op om de aantallen en de prijzen te bespreken.


Velden met een * zijn verplicht. Na ontvangst van het correct ingevulde formulier nemen wij zo spoedig mogelijk contact met u op.