• Home
  • Nieuws
  • Slimme oplossingen bij noodverlichting Innovatie = besparen

Slimme oplossingen bij noodverlichting Innovatie = besparen

Tot 30% besparen op de vervangingskosten van accu’s: goed voor de portemonnee van onze klanten en vooral goed voor het milieu. Sinds een paar maanden is dit mogelijk door een nieuw accumeetsysteem dat Velco heeft ontwikkeld. Dat is goed nieuws want ieder jaar extra levensduur van de accu betekent een kleinere afvalberg en minder verbruik van kostbare grondstoffen.

Velco onderhoud al ruim 8 jaar noodverlichtingsinstallaties bij uiteenlopende bedrijven en organisaties. Inmiddels mag Velco zich ook noodverlichtingsspecialist noemen. En van specialisten mag je verwachten dat ze met slimme oplossingen komen.

De nood en vluchtwegverlichting in uw bedrijf is bedoeld om bij een calamiteit uw personeel en bezoekers de juiste weg te wijzen. Ook bij stroomuitval. Dan moet deze verlichting nog minimaal 1 uur voldoende verlichten. Bij stroomuitval neemt de accu het over. De accu is dan ook een belangrijk onderdeel van de noodverlichtingsarmatuur. De levensduur van de accu is afhankelijk van temperatuur, luchtvochtigheid en het aantal keren dat een accu ontlaadt. Er zijn kwaliteitsverschillen tussen accu’s onderling. Echter het verloop van de capaciteit van de accu is uniform. Standaard wordt door onderhoudsbedrijven na 4 jaar de accu vervangen omdat deze dan mogelijk onvoldoende capaciteit heeft. Maar is dat altijd nodig?

Meten = Weten

Omdat daarmee zoveel accu’s vroegtijdig en onnodig in het milieu terechtkomen hebben wij een zeer betrouwbare methode ontwikkeld om ter plekke te testen of vervanging daadwerkelijk noodzakelijk is. Het gevolg is dat er geen accu’s worden vervangen die in principe nog goed zijn. We merken nu al dat deze meting veel oplevert. Velco heeft een systeem ontwikkeld dat de conditie van de accu meet en in de service-app vastlegt. Zo kunnen we de conditie van de accu over de jaren monitoren en tijdig de accu vervangen. Niet te vroeg en niet te laat. Daarom zijn we bij Velco trots dat we dit systeem kunnen introduceren in de noodverlichtingsindustrie.

En waarom is dat nu zo innovatief?

Het betrouwbaar meten van accu’s lijkt in eerste instantie heel gemakkelijk. Dat is het echter niet. Met een multimeter kan je niet betrouwbaar vaststellen of een accu nog in goede conditie is. De batterijspanning is namelijk niet constant en dat is absoluut noodzakelijk en bovendien beïnvloedt de multimeter zelf de resultaten van de meting. Ten slotte zegt een meting over actuele stroomlevering niets over de conditie van de accu maar meer over de actuele toestand van de accu. Daarom moest verder worden gezocht en getoetst, naar een betrouwbaar meetsysteem. Die hebben we gevonden bij meters van accucapaciteit van UPS in rekencentra en accu’s in elektrische auto’s. De integratie met de service-app stelt ons nu in staat de accu’s te monitoren en betrouwbare uitspraken te doen. Daarmee hebben we een enorme winst behaald voor zowel het milieu als de portemonnee van de klant.

Wilt u weten wat dit uw organisatie kan opleveren?

Neem dan contact op per mail of bel 0541 - 513 953.