BHV plattegronden

Wanneer je in een bedrijf rondloopt en het brandalarm gaat af dan wil je zo snel mogelijk naar een veilige plek. Je bent gauw geneigd om dezelfde weg terug te gaan als je ook bent binnengekomen. Dat is vaak niet de snelste weg naar buiten en dus niet altijd handig. Kijk om je heen of je een BHV plattegrond (vluchtwegplattegrond) aan de muur kan vinden. Die moet je heel snel en duidelijk de juiste kant op wijzen.

Door middel van een duidelijke bedrijfshulpverlening plattegrond kan je in geval van nood eenvoudig en snel de uitgang vinden. Wanneer wij het over bedrijfshulpverlening (BHV) plattegronden hebben, dan maken wij een onderscheidt tussen veiligheidsplattegronden en ontruimingsplattegronden.

Wat is een veiligheidsplattegrond?

Veiligheidsplattegronden bevatten informatie over het gebouw en de voorzieningen die van belang zijn bij een calamiteit. Daarnaast dienen deze plattegronden BHV’ers in staat te stellen om, in geval van een calamiteit, de externe hulpdiensten eenvoudig, snel en vooral overzichtelijk inzicht te geven in de bestaande situatie. Deze veiligheidsplattegronden zijn dus voor de BHV’ers en de externe hulpverleners.

Op een veiligheidsplattegrond staat:

(Nood)uitgangen
Locatie van blusmiddelen
EHBO middelen
AED
Brandmeldcentrale
Handbrandmelders
Afsluiters gas en water en de hoofdschakelaar van de elektriciteit
Korte instructies wat te doen bij brand, ongeval en ontruiming
Gevaren en gevaarlijke stoffen
Verzamelplaats

Wat is een ontruimingsplattegrond?

Ontruimingsplattegronden zijn plattegronden die op duidelijk zichtbare plaatsen in het gebouw hangen en aangeven welke vluchtroutes je kunt nemen tijdens een noodsituatie. Deze plattegronden zijn bestemd voor gasten, bezoekers en personeel.

Een ontruimingsplattegrond is vaak maar een gedeeltelijke tekening, bijvoorbeeld van de verdieping waar je je bevindt. Op de ontruimingsplattegronden wordt aangegeven waar je je bevindt en hoe de twee kortste vluchtroutes lopen. En het kan heel goed zijn dat je niet de gehele vluchtroute ziet op de ontruimingsplattegrond. Zodra je naar een volgend compartiment bent verwezen, ben je al weer een stuk veiliger en kun je daar een nieuwe plattegrond vinden.

Op de ontruimingsplattegronden vind je ook korte instructies hoe je moet handelen bij een calamiteit. Dit is bijvoorbeeld een brand, ongeval of ontruiming. Deze instructies zijn voor jou als bezoeker.

Tot slot moet de tekening goed georiënteerd zijn, zodat als de route rechtdoor gaat, dit ook zo op de tekening wordt aangegeven.

Zijn BHV plattegronden verplicht?

Het is niet in elk gebouw verplicht om veiligheidsplattegronden en ontruimingsplattegronden te hebben. Voor complexere gebouwen en gebouwen met een brandmeldinstallatie of een ontruimingsinstallatie is het wel verplicht. Twijfel je of het in jouw gebouw verplicht is? Neem dan contact met ons op en wij adviseren je graag vrijblijvend.

Verplicht of niet, de aanwezigheid van goede bedrijfshulpverleningsplattegronden is altijd verstandig. Maar we snappen als je geen idee hebt waar deze plattegronden aan moeten voldoen en dat je ook geen tijd en/of zin hebt om je hier in te verdiepen. Daarom helpen de adviseurs van Velco je graag. Met de bedrijfshulpverlening plattegronden van Velco voldoe je aan de vereiste  regelgeving in het bouwbesluit en de Arbowet.

Stel samen met Velco je bedrijfshulpverlening plattegronden op

Het opstellen van een bedrijfshulpverlenings plattegronden is een interactief proces waarbij input van jou als opdrachtgever nodig is. Tijdens de werkzaamheden zal daarom door jou of één of meerdere van je werknemers tijd moeten worden gereserveerd voor een interview en terugkoppeling.

Wij leveren de bedrijfshulpverleningsplattegrond op als beveiligd PDF- bestand. De veiligheidsplattegronden worden in kleur geleverd op A4 of A3 formaat. De ontruimingsplattegronden kunnen naar wens worden opgeleverd, gelamineerd, in kliklijsten, of gedrukt op Dibond, aluminium of plexiglas, zodat je het direct op de juiste plekken kan ophangen.

Voor alle ontruimingsplattegronden die Velco maakt, geldt dat ze zeer eenvoudig te begrijpen zijn. We ontdoen de tekeningen van alle opsmuk en ballast zodat alleen een duidelijke vluchtweg overblijft. Zelf noemen we die ook wel onze ‘jip en janneke’ tekeningen. Hoe eenvoudiger, des te beter.

Maartje

Heb je geen duidelijke BHV plattegrond in jouw gebouw?

Jip en Janneke plattegronden. Zonder poespas. Alleen het noodzakelijke.