Brandblussers

Een brandblusser kan bij brand een enorm verschil maken. Een brandblusser in de buurt geeft je de mogelijkheid om zo snel mogelijk in te grijpen brand. Je hoeft niet te wachten tot de brandweer arriveert, wat toch al snel enkele minuten kan schelen bij het blussen van een brand.

Soorten brandblussers

Brandblussers heb je in vele vormen, soorten en maten. Er is één overeenkomst. Alle blussers zijn rood.

Allereerst kan er onderscheid gemaakt worden tussen draagbare brandblussers of verrijdbare blustoestellen. Draagbare blustoestellen zijn de bekende brandblussers. Deze mogen maximaal 20 kg wegen en moeten voldoen aan de NEN-EN3 wetgeving.

Alle brandblussers in Europa moeten dus voldoen aan dezelfde norm. Toch zie je dat ze dat in de diverse landen verschillend hebben opgelost. Ieder land heeft weer een eigen keuringsinstituut die de vergunningen regelt. In Nederland worden deze keuringen verzorgd door het KIWA.

Blustoestellen zwaarder dan 20 kg vallen dus niet onder de draagbare blustoestellen. Maar onder de verrijdbare blustoestellen. Voor deze categorie is er een norm NEN EN 1866 ontwikkeld.

Alle blustoestellen, zowel draagbare blustoestellen als verrijdbare blustoestellen zijn vervolgens weer verkrijgbaar in twee verschillende uitvoeringen: blustoestellen met constante druk en patronen blussers.

Constante druk blussers zijn blustoestellen waarbij het blusmiddel (poeder of water) in hetzelfde drukvat is opgeslagen als het drukmiddel. Deze constante druk blussers herken je aan een manometer. De patronen blussers hebben het blusmiddel en het drijfgas separaat opgeslagen. Het drijfgas in de vorm van CO2 of stikstof is opgeslagen in een hoge druk cilinder. Deze hoge druk cilinder is in of aan de brandblusser geplaatst. In Nederland zie je vooral veelconstante druk brandblussers.

De inhoudsmaten van brandblussers

De maten van de brandblussers zijn gestandaardiseerd. In de NEN EN 3 en de NEN 1866 wetgeving zijn de toegestane maten opgesomd. Er zijn poederblussers van 1, 2, 3, 4, 6, 9, 12, 25, 50 en 100 kilo. De schuimblussers zijn toegestaan in 2, 3, 6, 9, 45, 50 en 100 liter. CO2 blussers worden gemaakt in 2, 5, 10, 20, 30 en 50 kilo.

Brandblusser gebruiken

Brandblussers zijn bedoeld voor beginnende branden. Alleen al vanwege de beperkte spuitduur, deze varieert namelijk van zo’n 10 tot 60 seconden. Maar juist in de beginfase van een brand kunnen die paar seconden het verschil maken door het uitbreiden van de brand zo lang mogelijk tegen te houden of zelfs het vuur direct al te doven.

Daarbij is het ook belangrijk dat een blusapparaat eenvoudig in gebruik is, je wil namelijk geen kostbare tijd verliezen met het lezen van een gebruikershandleiding. Zorg dat je van tevoren weet hoe het apparaat geactiveerd moet worden.

Vervolgens richt je met de blusslang op het vuur en druk je de hendel in. Heb je meerdere blussers tot je beschikking en ben je met meerdere mensen? Gebruik deze dan tegelijkertijd in plaats van de een na de andere leeg te spuiten. Zo vergroot je de effectiviteit van het blussen. Door de blusslang op de onderkant (het startpunt) van de vlammen te richten, bestrijd je het vuur bovendien het meest efficiënt en heb je het meest kans om het vuur te doven.

Vervang de brandblusser na gebruik of laat deze opnieuw vullen, zodat je bij een eventuele volgende brand opnieuw tijdig in kan grijpen.

Het juiste blusapparaat kopen

Maar niet ieder type brand is hetzelfde. Wanneer vaste, niet smeltende stof in brand staat, zoals hout of papier, dient een andere blusstof gebruikt te worden dan wanneer bijvoorbeeld een metaal of frituurvet in brand staat.

Poederblussers, PFAS-vrije schuimblussers, CO2 blussers, metaalbrandblussers,
watermistblussers of lithium-ion brandblussers? Bij welk type brand is welke brandblusser geschikt? In de projecteringsrichtijn wordt uit de doeken gedaan welke blusser voor welke situatie het meest geschikt is.

Bij Velco ben je aan het juiste adres voor alle soorten blusmiddelen, waaronder blusapparaten. Naast het kopen, kan je ook onze brandblussers huren. Maar wij doen meer. Ben je je nog aan het oriënteren op de aanschaf van een blusser? Neem vrijblijvend contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek. Onze adviseur komt graag bij je langs voor een deskundig advies.

Ook na de aanschaf blijven wij je helpen met onder andere de installatie van je nieuwe blusser of het onderhoud hiervan. Velco biedt verschillende abonnementsvormen aan voor onderhoud van brandblussers. Met een onderhoudsabonnement ben je verzekerd van tijdig en goed onderhoud door gekwalificeerde monteurs die tijdens periodieke controle de brandblussers keuren.

Hoe veilig is jouw omgeving?

Laat ons jou adviseren over de veiligheid in jouw organisatie

Maarten

Hoe veilig is jouw omgeving?

Laat jou omgeving door ons inspecteren en krijg het juiste advies.