Watermistblussers

Watermistblussers zijn geschikt voor het blussen van vaste stof branden, ofwel brandklasse A. Dat is de brandklasse die je het meeste tegenkomt. Bijvoorbeeld hout, papier of textiel. Een watermist blussysteem wordt met name daar ingezet waar je nevenschade wilt vermijden. Ze worden bijvoorbeeld gebruikt in bibliotheken, musea en ziekenhuizen.

Hoe werkt een watermistblusser?

Een watermistblusser produceert hele fijne waterdruppels. De grootte van deze waterdruppels zijn zelfs kleiner dan 0,1 mm2. Door de kleine druppels is het zeer goed in staat een brand snel af te koelen. Dit koelend vermogen, samen met het verdringen van de zuurstof door het water, zorgt ervoor dat watermist brandblussers effectief kunnen worden ingezet bij beginnende branden van vaste stoffen.

Voordelen van watermistblussers

Watermistblussers bieden verschillende voordelen ten opzichte van andere blusmiddelen. Zo zijn Velco watermistblussers milieuvriendelijk. Er zit immers gewoon water in. Hierdoor treedt er ook slechts beperkte nevenschade op. De objecten die geblust worden, die worden wel nat, maar er komt veel minder water op dan bij een brandslanghaspel. En er zijn geen toevoegingen zoals bij schuim die bijvoorbeeld corrosie kunnen versnellen.

Daarnaast zijn ze niet elektrisch geleidend. Door de zeer fijne verneveling van het water is het veilig om op spanning voerende apparatuur te blussen. Het is veilig op 1 meter afstand tot 1.000 Volt. Dat is een groot voordeel ten opzichte van brandslanghaspels.

Nadelen blussen met watermist

Het blusvermogen van een brandblusser met watermist is erg beperkt. Ze worden daarom ook niet toegepast in situaties met een hoge vuurbelasting.

De brandblusser is ook relatief groot ten opzichte van andere draagbare brandblussers. Doordat watermistblussers het water al in de fles vernevelen is er gebruik gemaakt van een grotere fles. De blusser is weliswaar groter maar nauwelijks zwaarder.

Ook hebben watermistblussers een korte worplengte van ongeveer 2 meter. Dat is niet veel. Daarvoor moet je de brand van dichtbij benaderen.

Watermistblussers kopen

Velco watermistblussers zijn verkrijgbaar in een 6 liter draagbare brandblusser en een 50 liter bluswagen. Ben jij op zoek naar een watermistblusser voor jouw bedrijf of organisatie? Dan ben je bij Velco aan het juiste adres.

Weet je niet precies welke brandblusser geschikt is voor jouw situatie? Neem dan vrijblijvend contact met ons op en wij denken graag met je mee.

Bij ons kan je niet alleen terecht om blusmiddelen te kopen of te huren voor verschillende brandklassen. Ook na je aankoop helpen wij met het onderhoud en periodieke keuring van je blusmiddelen. Wij bieden verschillende onderhoudsabonnementen aan voor jouw blusmiddelen.

Onze gecertificeerde monteurs komen dan periodiek bij jou langs om jouw watermistblussers en eventuele andere blusmiddelen te controleren en waar nodig onderhoud uit te voeren. Zo kan je ook daadwerkelijk vertrouwen op goed werkende blusmiddelen, mocht je het op een dag nodig hebben.

Paul

Is jouw organisatie klaar voor een noodsituatie?

Wij helpen je graag.