CO2-blussers

CO2-blussers worden ook wel koolzuursneeuwblussers genoemd. Je herkent ze gelijk aan de grote expansiekoker. De Velco CO2 blusser is geschikt voor het bestrijden van vloeistof- en gasbranden. Bedoeld voor een beginnende brand. CO2 brandblussers worden vooral ingezet bij elektrische installaties, serverruimten en laboratoria.

Hoe werkt een CO2 blusser?

CO2 heeft ook een koelend effect. De temperatuur bij CO2 daalt tot -80oC. Toch is het koelende effect van een CO2 blusser niet het belangrijkste blusprincipe. De blussende werking van CO2 berust vooral op het principe van verstikking, het verdrijven van de zuurstof.

Voordelen van een CO2-blusser

Geen blusresten
Hervulbaar
Eenvoudige bediening
Geschikt voor een beginnende brand

CO2 blussers hebben een belangrijk voordeel. Het is een gas dat de zuurstof verdrijft en zo de brand dooft. Na blussing laat het geen resten achter. En dat is natuurlijk bijzonder prettig. Vaak kan je na het gebruik van een CO2 blusser de werkzaamheden zo voortzetten. Een schone oplossing.

Nadelen van een CO2-blusser

  • Door de hoge druk is een extra sterke fles nodig. Die gelijk meer weegt dan andere brandblussers. Een 5 kg CO2 blusser weegt al gauw 15 kg.
  • Daarin schuilt ook meteen het risico van het gebruik van een CO2 blusser. Wanneer je de zuurstof verdrijft is er ook geen mogelijkheid meer om adem te halen. CO2-blussers worden dan ook niet in kleine ruimtes voorgeschreven. Laat je vooral door een vakman adviseren voor het gebruik van CO2 blussers.
  • CO2 blussers zijn geschikt voor brandklasse B (vloeistofbranden), brandklasse C (gasbranden) en branden van onder spanning staande appratuur. Voor de meest voorkomende vaste stof branden (brandklasse A) zijn ze niet geschikt. In de projecteringsrichtlijn NEN 4001 telt de CO2 blusser dan ook niet mee.

Verkrijgbaarheid CO2-blussers

CO2 blussers zijn verkrijgbaar in 2 kg en 5 kg. Of als bluswagens in 10, 20, en 30 kg. Voor speciale toepassingen zoals MRI-ruimten in ziekenhuizen, zijn er anti-magnetische CO2 blussers verkrijgbaar.

Het is dus niet verstandig zo maar overal CO2 blussers neer te zetten. Vaak ben je beter af met poederblussers of schuimblussers. De inzet van een CO2-blusser is voor specifieke toepassingen. Neem contact met ons op en vraag aan een van onze specialist of CO2 voor jou een goede oplossing is.

Paul

Weet jij wanneer jouw omgeving veilig is?

Laat jouw omgeving door ons inspecteren en klaar maken voor een noodsituatie