Koolmonoxidemelders

Begin februari is de campagne “Stop CO-vergiftiging” gestart. Deze campagne is een initiatief van Brandweer Nederland en de Brandwondenstichting. In deze campagne wordt aandacht besteed aan de risico’s van CO-vergiftiging. Hoe je het kunt voorkomen en aan welke lichamelijke klachten je kunt herkennen dat je met CO-vergiftiging te maken hebt.

Koolmonoxide wordt een sluipmoordenaar genoemd. Dat komt omdat koolmonoxide geurloos en onzichtbaar is. Gevaarlijk en giftig is het echter wel.

Wanneer je aan een hoge concentratie koolmonoxide bent blootgesteld kun je last krijgen van hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid, vermoeidheid, versnelde hartslag en verwarring. Uiteindelijk kan blootstelling aan koolmonoxide leiden tot bewusteloosheid, blijvende hersenschade of de dood. Er is dus voldoende reden om dit te willen voorkomen.

Maatregelen tegen CO-vergiftiging

Koolmonoxide ontstaat door onvolledige verbranding. Dus daar waar je verbrandingstoestellen in je huis hebt loop je risico op koolmonoxide. Dat is bijvoorbeeld een cv-installatie, een geiser, een kachel of een gasoven. Wat kun je doen om de risico’s te beperken.

Laat CV-installatie jaarlijks nakijken door een vakman
Zorg voor voldoende ventilatie
Zorg voor de aanwezigheid van een goede koolmonoxidemelder

CO-melder koppelen?

Er zijn diverse koolmonoxidemelders in de markt verkrijgbaar. Zorg er in ieder geval voor dat de CO-melder voldoet aan de NEN-EN-50291. CO-melders met een Li-Ion accu gaan 10 jaar mee en hebben de voorkeur boven CO-melders met een Alkaline batterij.
Je kunt koolmonoxidemelders koppelen aan andere CO-melders maar meestal worden ze gekoppeld aan rookmelders. In dat geval is het wellicht verstandig gebruik te maken van een controle-unit. Zo’n controle-unit geeft namelijk aan of er sprake is van brand of CO-concentratie of een te lage batterijspanning. En dat is belangrijk omdat de maatregelen bij een brand precies het tegenovergestelde zijn als bij een CO melding.

EI 208W

Fireangel 9D

Waar moet je de koolmonoxidemelder plaatsen?

De CO-melder plaats je in dezelfde ruimte waar je ook het verbrandingstoestel hebt. Zorg dat de melder binnen 1-3 meter van het toestel wordt geplaatst.
Net zoals bij rookmelders plaats je een CO-melder altijd 30 cm uit de kant.
Wanneer een melder wil plaatsen in een ruimte waar zich geen verbrandingstoestel bevindt zoals in de slaapkamer, plaats de melder dan op de hoogte waar je ademt (vooral niet te hoog).

Richard

Meer informatie?

Wil je meer informatie over CO-melders, waar je ze het beste plaatst, welke rookmelders geschikt zijn om mee te koppelen? Neem dan contact op.