PFAS in blusmiddelen

Er wordt veel gepubliceerd over PFAS. Het is ongezond voor mens en dier. Toch hebben we vele jaren gebruik gemaakt van deze stoffen. Dat zal nu stoppen. Waarom eigenlijk? Hoe zit het nu precies.

PFAS staat voor poly- en perfluoralkylstoffen. Het is een verzamelnaam voor ongeveer 6.000 stoffen, die door de mens gemaakt zijn en niet van nature voorkomen. Het zijn stoffen die ook niet door de natuur worden afgebroken. PFAS heeft een negatief effect op het milieu en de gezondheid van mens en dier. PFAS worden toegepast in diverse producten zoals pannen met anti-aanbaklaag, coatings, regenjassen maar ook schuimblussers.

De conventionele schuimblussers bevatten een mix van AFFF met water en is zo’n voorbeeld van PFAS. Het schuim uit de AFFF-blusser heeft de eigenschap om lage oppervlaktespanning te creëren. Hiermee kan een dunne filmlaag over de vuurhaard worden gelegd. Het schuim is ook bestand tegen de hoge temperatuur van de brand. Die eigenschap is superhandig bij het blussen van een brand, maar tegelijkertijd is die stabiliteit ook een van de problemen van de stof. De stof wordt niet afgebroken en blijft dus aanwezig in de natuur. De stoffen worden opgenomen door dieren, zoals vissen. Uiteindelijk komt de PFAS ook in onze voedselketen terecht, bijvoorbeeld door het drinken van dat water of het eten van die vis. En omdat de PFAS bio-cumulatief is zal het je lichaam niet meer verlaten. Reden genoeg om bezorgd te zijn.

  • Toxisch
  • Persistent
  • Bio-cumulatief

PFAS-vrij of Fluor-vrij?

In dit stuk en op het hele internet wordt de ene keer gesproken over Fluorvrije schuimblussers en de andere keer over PFAS vrije schuimblussers. Theoretisch is dat niet hetzelfde, maar in de praktijk komen die twee overeen. Fluorvrij is per definitie PFAS vrij.

De industrie

De industrie is al geruime tijd bezig met onderzoek en ontwikkeling van blusschuim. Van de lange keten fluorverbindingen (C8) naar een kortere keten fluorverbindingen (C6). En sinds 2019 ook zijn er ook fluorvrije blusschuimen op de markt. Uiteraard was Velco daar als een van de eersten bij met de introductie van de SI6NF in 2019.

Milieukeur

Stichting Milieukeur heeft een regeling voor schuimblussers voorgeschreven. In 2017 was de toegestane waarde fluor nog 0,04%. Alle producten die onder die norm konden blijven mochten een registratie aanvragen.

In 2021 is de regeling aangepast en is de toegestane aandeel fluor teruggebracht naar 0%. Met de overgangsregeling voor bestaande keurmerkhouders is het vanaf 2023 niet meet toegestaan het Milieukeurmerk te voeren wanneer een schuimblusser fluor bevat. Dus wanneer je schuimblussers met Milieukeur van een bouwjaar 2022 of eerder hebt dan kan daar nog PFAS in zitten. Vraag je leverancier of dat het geval is.

Mathieu

Heb je hulp nodig bij de overgang naar PFAS vrij

Wij helpen je graag.