Zonnepanelen en elektrische auto’s: hoe zit het met de brandveiligheid?

Het is niet meer weg te denken van onze daken: een PV-systeem, of zoals veel mensen het zullen kennen: zonnepanelen. Een duurzamere manier om je huis te voorzien van stroom. Ook veel bedrijven bedekken hun daken met zonnepanelen en zetten het parkeerterrein vol laadpalen, maar welke risico’s komen hierbij kijken wat betreft brandveiligheid? Wij leggen het je uit.

Zonnepanelen Velco pand

PV-installaties

De naam PV komt van het Engelse Photo Voltaic, letterlijk vertaald: foto stroom. De cellen op de panelen zetten daglicht om in elektriciteit, zogeheten gelijkstroom.

Hier kunnen we nog niks mee, dus komt het tweede gedeelte van de installatie aan bod: de omvormer. Dit apparaat zet de gelijkstroom om in wisselstroom en met deze stroom kunnen we de apparaten in ons huis voorzien.

EV-installaties

Zoals hierboven omschreven zijn PV-installaties voor het generen van stoom en dit om te zetten naar bruikbare energie. De EV-installatie (Electric Vehicle) verbruikt alleen maar stroom voor het opladen van elektrische vervoersmiddelen.

Wat kan je doen om het risico te beperken?

De grootste risicofactor van bovenstaande installaties is dat er constante stroomdoorvoer is. Bij daglicht leveren de zonnepanelen continue stroom aan de meterkast en de laadpalen. Dit kan voor kortsluiting zorgen, wat uiteindelijk kan leiden tot een (beginnende) brand.

80 tot 90% van de branden ontstaat bij een in-dak zonnesysteem. Dit is een systeem waarbij de dakpannen geheel vervangen worden door zonnepanelen. Hierbij wil het voorkomen dat veel installaties niet volgens normering worden uitgevoerd. Een aantal tips voor het indammen van risico’s:

Houd de panelen vrij van begroeiing
Plaats een rookmelder bij de omvromer
Laat je installatie plaatsen door een erkend bedrijf

De ontwikkelingen rondom elektrische voertuigen, duurzame oplossingen voor stroom en de bijkomende installaties zijn dus niet geheel zonder risico. Velco heeft de keuze gemaakt om deze installaties vanaf heden mee te nemen bij het ontwikkelen van de veiligheidsplattegronden en te benoemen als risico in het bedrijfsnoodplan. Hierdoor zijn onze klanten goed voorbereid op een dergelijk calamiteit en is het overzichtelijk waar de installaties zich in het pand bevinden.

Paul

Heb je zonnepanelen en/of een elektrische laadpaal?

Wij helpen om deze duurzame oplossingen veilig toe te passen.