Rookmelders zijn onmisbaar!

Uit verschillende onderzoeken blijkt continu dat rookmelders een waardevolle toevoeging zijn voor de brandveiligheid van gebouwen en woningen. Helaas is in dezelfde onderzoeken ook te lezen dat rookmelders veel te weinig worden ingezet. En als deze worden ingezet, werken ze vaak niet of hangen ze op de verkeerde plekken. Hier valt op het gebied van brandveiligheid dus nog veel winst te behalen.

De meeste slachtoffers bij brand vallen door het inademen van rook. Rook bevat veel giftige gassen en kan bewusteloosheid veroorzaken met alle gevolgen van dien. De aanwezigheid van goede rookmelders is daarom van levensbelang. Deze waarschuwt dat er rookontwikkeling is. Hoe sneller de brand ontdekt wordt, des te meer tijd en kans je hebt jezelf en anderen in veiligheid te brengen.

De juiste rookmelder kiezen

Er zijn veel verschillende rookmelders, hoe weet ik nu dat ik de juiste uitvoering kies die mij kan behoeden voor nare gevolgen? Uiteraard hebben wij een aantal tips voor je om de juiste rookmelder te kiezen en deze ook op de juiste plek te monteren.

Soorten rookmelders

Wij adviseren om te kiezen voor een optische rookmelder. Rookdeeltjes bij een smeulende brand zijn betrekkelijk groot omdat ze niet volledig verbranden. Een optische rookmelder zal grotere deeltjes eerder detecteren en dus eerder alarm slaan bij een beginnende brand.

Kies niet voor een combimelder, dit is een rookmelder en een koolmonoxidemelder in één. Dit lijkt handig, maar een koolmonoxidemelder dient voor een goede werking op een andere locatie geplaatst (+/- 100 cm hoogte) te worden dan een rookmelder (aan het plafond).

Kies bij het plaatsen van meerdere rookmelders het liefst voor melders die met elkaar te koppelen zijn. Wanneer er 1 rookmelder afgaat, zullen alle andere melders ook afgaan.

Batterij/stroomvoorziening

Rookmelders bestaan in een uitvoering met batterijen of met lichtnetaansluiting. Rookmelders met batterijen (9 volt) zijn gemakkelijk te installeren. Deze batterijen moeten na circa een jaar vervangen worden. Ook zijn er rookmelders voorzien van een lithium batterij, deze hebben een levensduur van 10 jaar. Zorg voor een rookmelder met een ‘batterij leeg signalering, zodra de batterij aan vervanging toe is zal de rookmelder een signaal afgeven. Rookmelders die via netspanning worden gevoed hebben het voordeel dat je geen batterijen hoeft te vervangen. Het nadeel is dat ze niet werken als de stroom uitvalt (kortsluiting, brand) tenzij de melder is uitgerust met een noodstroomvoorziening.

Wat is nu de beste plek voor een rookmelder?

De beste plek voor het plaatsen van een rookmelder is altijd aan het plafond en dan wel meer dan 50 cm van de zijmuur en hoeken van een vertrek. Installeer op elke verdieping een rookmelder, liefst in de vluchtwegen en gangen. Let op dat de rookmelder niet op een plek komt te hangen waar de kans op een valse melding groot is. Denk hierbij aan plekken zoals een keuken, badkamer of bij mechanische ventilatoren. Ook het te dicht bij een lamp plaatsen kan valse meldingen veroorzaken.

Ze hangen, ben ik nu klaar?

Om een goede werking te garanderen, is het aan te raden de rookmelders regelmatig schoon te maken. Stof en vuil kunnen de werking van een rookmelder beïnvloeden. Gebruik de stofzuiger of een vochtige doek om de rookmelder schoon te houden. Een rookmelder is ook altijd voorzien van een testknop. Wanneer deze knop ingedrukt wordt, dient de melder een signaal af te geven. Is dit niet het geval? Controleer dan de batterij, deze kan leeg zijn of niet goed zijn aangesloten.

Maarten

Heb jij de juiste rookmelder opgehangen?

Neem contact met ons op en wij denken graag met je mee.