Vluchtwegverlichting in het bouwbesluit

Het bouwbesluit beschrijft dat noodverlichting verplicht is in verblijfsruimtes met meer dan 75 personen. Het is verplicht om noodverlichting te hebben in de ruimte zelf en in de gang of vluchtroute die naar de dichtstbijzijnde (nood)deur leidt.

Maar ook bij minder dan 75 personen kan vluchtwegverlichting verplicht zijn volgens het bouwbesluit. Dat is het geval wanneer de ruimte of gang onderdeel is van een beschermde vluchtroute.

Eisen aan noodverlichtingsarmaturen

Binnen 15 seconden na het wegvallen van de spanning moet noodverlichting gaan branden. Hierna moet minimaal 60 minuten aaneengesloten een lichtsterkte geven van ten minst 1 lux op de vloer.

Noodverlichting installeren

Vluchtwegverlichting in parkeergarages

Moet een parkeergarage voorzien zijn van noodverlichting? In het Bouwbesluit wordt gesproken over meetniveau, in de meeste gevallen het niveau van de hoofdingang. Is er sprake van een ruimte onder dat niveau, zoals bijvoorbeeld een parkeergarage, dan moet die worden voorzien van noodverlichting. Ook hier weer zowel de noodverlichting als vluchtrouteaanduiding.

Kritieke ruimtes

Ook in zogenaamde kritieke ruimtes in het gebouw moeten voorzien zijn van noodverlichting. Bijvoorbeeld de technische ruimte voor hoofdschakel en verdeelinrichtingen, liftmachinekamers, regieruimtes, projectafdelingen etc.

Hilco

Meer informatie over vluchtwegverlichting in jouw omgeving?

Vraag het onze specialisten.