Vluchtwegverlichting in het bouwbesluit

Het bouwbesluit beschrijft dat noodverlichting verplicht is in verblijfsruimtes met meer dan 75 personen. Het is verplicht om noodverlichting te hebben in de ruimte zelf en in de gang of vluchtroute die naar de dichtstbijzijnde (nood)deur leidt.

Maar ook bij minder dan 75 personen kan vluchtwegverlichting verplicht zijn volgens het bouwbesluit. Dat is het geval wanneer de ruimte of gang onderdeel is van een beschermde vluchtroute.

Eisen aan noodverlichtingsarmaturen

Wanneer moet de noodverlichting gaan branden? Binnen 15 seconden na het wegvallen van de spanning. En vervolgens minimaal 60 minuten aaneengesloten een lichtsterkte geven van ten minste 1 lux op de vloer.

Vluchtwegverlichting in parkeergarages

Moet een parkeergarage voorzien zijn van noodverlichting? In het bouwbesluit wordt gesproken over meetniveau, in de meeste gevallen het niveau van de hoofdingang. Is er sprake van een ruimte onder dat niveau, zoals bijvoorbeeld een parkeergarage dan moet die worden voorzien van noodverlichting. Ook hier weer zowel de noodverlichting als de vluchtrouteaanduiding.

Kritieke ruimtes

Dan zijn er nog de zogenaamde kritieke ruimtes in het gebouw die voorzien moeten zijn van noodverlichting. Bijvoorbeeld de technische ruimte voor hoofdschakel en verdeelinrichtingen, liftmachinekamers, regieruimtes projectieafdelingen et cetera.

Weet je het niet zeker en vraag je je af of in jouw situatie noodverlichting verplicht is of niet? Vraag het onze specialisten.

Adam

Weet je niet zeker of vluchtwegverlichting in jouw omgeving verplicht is?

Vraag het onze specialisten.