Noodverlichtingsarmaturen

Noodverlichting is verplicht in alle gebouwen waar gewerkt wordt en gebouwen waarin meer dan 75 mensen tegelijkertijd aanwezig kunnen zijn, zoals kantoren, scholen, appartementencomplexen, theaters en grote restaurants. In het noodverlichting bouwbesluit wordt exact uitgelegd waar de noodverlichting aanwezig moet zijn een aan moet voldoen. Maar welke noodverlichtingsarmaturen moet je kiezen en hoe installeer je deze op de juiste wijze?

Er zijn erg veel verschillende merken en modellen noodverlichting. Als onderhoudsbedrijf noodverlichting komen wij de meest uiteenlopende modellen tegen. In onze database met modellen onderscheiden we al bijna 3.000 verschillende modellen noodverlichtingsarmaturen.

Centrale of decentrale noodverlichtingsarmaturen?

Er zijn twee typen noodverlichtingsarmaturen: decentraal gevoede noodverlichting en noodverlichting die centraal gevoed wordt. Het voordeel van centrale noodverlichting is dat deze gevoed wordt door één energiebron en bij stroomuitval automatisch overschakelt op noodstroom. Decentrale noodverlichting is aangesloten op de normale netspanning Wanneer deze uitvalt door bijvoorbeeld brand, heb je accu’s nodig om de noodverlichtingsarmaturen te laten branden.

Toch is decentrale noodverlichting vaak flexibeler aan te sluiten en uit te breiden en is het bovendien minder kwetsbaar. Bij storing valt er slechts één armatuur uit, niet direct alle noodverlichting. Decentrale armaturen is verreweg het meest voorkomende systeem van noodverlichtingsinstallaties.

Noodverlichting installeren

Welke noodverlichtingsarmatuur moet je kopen?

Welke noodverlichtingsarmatuur is het beste en welk model noodverlichting moet je kopen? Er is geen duidelijk antwoord te geven op deze vraag. De noodverlichtingsarmaturen moeten in ieder geval voldoen aan de NEN-EN-60598-2-22 richtlijn. In deze norm zijn de noodverlichting eisen opgenomen met betrekking tot elektronische veiligheid en kwaliteit van toegepast6 componenten.

Kies de noodverlichtingsarmaturen op basis van de kenmerken die voor jou belangrijk zijn. Heb je een vochtige of stoffige omgeving? Let dan op de IP-waarde van de armatuur, deze geeft de mate van water- en stofdichtheid van je noodverlichting aan.

Heb je veel tijd nodig voor een ontruiming? Zorg dan voor voldoende accucapaciteit. Zo blijft de noodverlichting zichtbaar in het geval dat de stroom uitvalt.

Beschermingsgraad

Voor de beschermingsgraad kun je kiezen van IP20 tot IP65. Bij de IP-waarden betekent het eerste cijfer de bescherming tegen stof en het tweede cijfer de bescherming tegen vocht. Hoe hoger de waarde hoe beter de bescherming. In de tabel met IP-waarden zie je precies in hoeverre de noodverlichtingsarmatuur bescherming biedt.

Aantal branduren van de lamp

Niet alleen de beschermingsgraad, maar ook de levensduur van noodverlichtingsarmaturen is van belang. Kies je een traditionele TL-verlichting, dan heb je doorgaans 7.000 branduren en zal je ieder jaar de lamp moeten vervangen. Mits het een permanent verlichte armatuur betreft.

Bij Noodverlichtingsarmatuur met LED zijn fabrieksopgaves van 100.000 branduren van toepassing. Omgerekend is dat 11 jaar permanente verlichting. In werkelijkheid zijn er diverse lampen die dat niet halen. Maar het is een feit dat LED noodverlichting veel meer branduren heeft dan TL-verlichting.

Hulp nodig bij het kiezen van een noodverlichtingsarmatuur?

Herkenningsafstand

De herkenningsafstand van een vluchtrouteaanduiding is 1:200 van de hoogte van het pictogram. Dus een pictogram met een hoogte van 10 cm is toepasbaar voor een vluchtweg van 20m. Is je vluchtweg langere dan 20 meter? Dan moet je meerdere vluchtwegaanduidingen ophangen of een grotere vluchtwegaanduiding.

Autonomie van de noodverlichting

Welke autonomie van de noodverlichting is in je situatie nodig? Er zijn armaturen verkrijgbaar met accu voor 1 of 3 uur brandduur. Heb je in alle gevallen binnen 1 uur het pand volledig ontruimd? Dan is een capaciteit van 1 uur voldoende.

Inbouw of opbouw noodverlichting

Bij noodverlichting wordt onderscheid gemaakt tussen inbouwarmaturen en opbouwarmaturen. De inbouwarmaturen zijn geschikt voor systeemplafonds.

Remco

Hulp nodig bij het kiezen van een noodverlichtingsarmatuur?

Wij adviseren je vrijblijvend in de aanschaf van de juiste noodverlichting en de installatie hiervan.