Epilepsie, weet jij hoe te handelen?

Stel je eens voor: je bent aan het werk in de productiehal en er lijkt wat mis te gaan met de machine, maar de collega die erbij staat lijkt dit niet op te merken en gaat gewoon door met de standaard handelingen. Weet jij wat er aan de hand kan zijn? Wat ga je doen?

Veel mensen zijn onbekend met epilepsie en weten niet wat ze moeten doen als iemand een aanval krijgt, bijvoorbeeld op het werk.

Wat is epilepsie?

Epilepsie is een aandoening waarbij regelmatig aanvallen optreden die worden veroorzaakt door veranderingen in de elektrische activiteit van de hersenen. Er zijn verschillende soorten aanvallen bij epilepsie. De één valt en gaat schokken en is bewusteloos. De ander kan vreemde tintelingen en vreemde geluiden horen. Of iemand staart een korte periode voor zich uit en reageert niet, dit wordt een absence genoemd.

Kleine epileptische aanval

Wel kan er onderscheid worden gemaakt tussen een kleine of grote epileptische aanval. Bij een kleine epileptische aanval kan iemand vreemde tintelingen voelen en vreemde geluiden horen. Ook maken het hoofd en ogen van het slachtoffer ongecontroleerde bewegingen. Een kleine epileptische aanval kan enkele seconden tot minuten duren. 

Hoe te handelen bij een kleine epileptische aanval?

  • Blijf bij het slachtoffer; 
  • Blijf rustig en praat op een rustige toon tegen het slachtoffer; 
  • Probeer ongecontroleerde bewegingen niet tegen te houden; 
  • Stop niks tussen de tanden; 
  • Blijft de aanval aanhouden? Bel dan de huisarts of spoedpost;

Grote epileptische aanval

Bij een grote epileptische aanval raakt iemand plotseling bewusteloos. Een grote epileptische aanval kun je herkennen aan: schokkende en ongecontroleerde bewegingen, kwijlen en de persoon kan schuim om de mond hebben. Het schuim kan bloederig zijn als iemand op zijn tong bijt. Verder kan het voorkomen dat diegene zijn urine of ontlasting laat lopen.

Hoe te handelen bij een grote epileptische aanval

  • Duurt een aanval langer dan 5 minuten? Bel dan altijd 112. Het slachtoffer kan meerdere aanvallen achter elkaar krijgen waardoor het slachtoffer onvoldoende adem kan halen;
  • Geef het slachtoffer voldoende ruimte om te bewegen; 
  • Verwijder scherpe, hete of andere gevaarlijke voorwerpen uit de directe omgeving van het slachtoffer; 
  • Probeer ongecontroleerde bewegingen niet tegen te houden; 
  • Maak knellende kleding los; 
  • Stop niks tussen de tanden; 
  • Bescherm het hoofd van het slachtoffer door een handdoek, jas of kussen onder het hoofd van het slachtoffer te leggen.

Absence: korte afwezigheid

Veel mensen denken bij een absence niet direct aan een epileptische aanval. Absence is een vorm van epilepsie waarbij een gegeneraliseerde storing in de hersenen ontstaat. Dit betekent letterlijk het licht gaat uit. Maar het grootste verschil is dat dit vaak korte momenten kunnen zijn waardoor je dit als buitenstaander niet altijd opmerkt. 

Bij een Absence komen vaak geen schokkende bewegingen vrij. Ze staren voor zich uit of hun ogen kunnen wegrollen.  Ook kunnen ze gaan smakken of gaan klakken met de tong. Maar repeterende bewegingen gaan door zoals fietsen, lopen of zwemmen. Meestal na een aantal seconden tot een halve minuut komt de persoon weer bij (het licht gaat weer aan) en gaat gewoon verder met de handelingen. Echter, in de tijd dat ze een absence hebben gehad hebben ze niks meegekregen van wat er in de omgeving is gebeurd.

Epilepsie

Hoe te handelen bij een absence?

In het geval van een collega kan het tot gevaarlijke situaties leiden en is het verstandig jouw collega bij de machine weg te begeleiden en te wachten tot hij weer bij bewustzijn is. Het heeft geen zin om boos te worden, mensen erop af te rekenen of te straffen, omdat ze vaak niet eens doorhebben dat ze wat “fout” doen. 

Omdat je zojuist de collega hebt verplaatst is het handig om even uit te leggen wat er is gebeurd. Vaak na een absence kunnen de werkzaamheden weer worden hervat. Mocht het vaker voorkomen dan kan het goed mogelijk zijn dat dergelijke werkzaamheden een trigger kunnen vormen. Zorg er altijd voor dat de collega bij machine gebruik niet alleen staat. 

Er kunnen ook momenten zijn (bijvoorbeeld met een kind in de klas) dat het confronterend is dat hij/zij een absence heeft gehad. Tijdens een absence kan het voorkomen dat het kind ongewenste handelingen verricht, zoals door klas lopen of het niet volgen van de uitleg. In dergelijke situaties is het raadzaam te wachten tot de absence voorbij is en het kind vervolgens te begeleiden naar zijn eigen plek. Je kunt ook vragen tot waar hij de les heeft kunnen volgen.

Epilepsie en de rol van BHV en EHBO

Een aanval duurt meestal enkele minuten, maar van een BHV’er of EHBO’er is het de taak om de aanval goed te begeleiden. Het kan immers altijd onverwachts gebeuren, zowel op de werkvloer als in je privéomgeving. 

Tijdens onze BHV- en EHBO-trainingen leer jij hoe te handelen bij epilepsie. Heb je een specifieke vraag of ben je benieuwd naar de maatwerkmogelijkheden over het onderwerp epilepsie? Neem dan contact met ons op.  

Maartje

Leer hoe je moet handelen bij een epileptische aanval

Neem contact met ons op en vraag naar de mogelijkheden.