Herziening Rookmelder normering: Wat betekent dit voor jou?

Rookmelders zijn onmisbaar. Hoe sneller een brand ontdekt wordt, des te meer kans en tijd om jezelf en anderen in veiligheid te brengen. De NEN 2555 geeft hier richtlijnen voor, en is recentelijk herzien.

Zoals meerdere onderzoeken concluderen, is rook een nog grotere vijand dan gedacht. Rook is niet altijd zichtbaar en kan zich onvoorspelbaar bewegen door een pand. Ondanks het feit dat sinds 1 juli 2022 ook in bestaande bouw een rookmelder verplicht is, zijn rookmelders nog niet altijd optimaal geplaatst of in gebruik. Velco wil niets aan het toeval overlaten. Als bedrijf richten wij ons op alle aspecten van brandveiligheid, en alarmering is cruciaal. Door detectie van onzichtbare rook met behulp van rookmelders kan er eerder begonnen worden met de ontruiming.

NEN 2555

De aanwezigheid van goede rookmelders is daarom van levensbelang. De pas herziene normering “NEN 2555 Brandveiligheid van gebouwen – Rookmelders voor woonfuncties”, geeft de meest actuele richtlijnen aan voor het correct toepassen van rookmelders voor woningen in Nederland. Wij hebben de belangrijkste aanpassingen die per 1 februari gelden voor je op een rijtje gezet.

Zijn je rookmelders gekoppeld?

Om ervoor te zorgen dat in alle ruimtes het alarmsignaal voldoende hoorbaar is, is het misschien nodig dat je rookmelders gekoppeld zijn. Dit blijkt ook uit het onderzoek van het Nederlands Instituut Publieke Veiligheid (NIPV) ‘Effectiviteit van rookmelders in woningen’. Bij gekoppelde rookmelders worden personen veel sneller gealarmeerd. 

Duidelijke alarmering voor iedereen

De NEN2555 heeft de eisen voor projecteren vereenvoudigd en verduidelijkt. Daarnaast zijn de eisen uitgebreid met bestaande bouw, en zijn veiligheidsaspecten, onderhoud testen en levensduur toegevoegd. 

Ook geeft de herziene normering verschillende voorstellen voor aanvullende en alternatieve vormen van alarmering, zodat ook slechthorenden en doven snel gealarmeerd kunnen worden. Een voorbeeld is een laagfrequent geluidssignaal van 520 Hz. Het ‘Onderzoek aanpassing NEN 2555’ van TNO geeft aan dat dit laagfrequent geluidssignaal een zeer effectieve vorm van aanvullende alarmering kan zijn.

En nu?

Al met al vindt Velco de herziening een mooie verbetering, en wij verwachten dat het naleven van deze norm de brandveiligheid ten goede zal bevorderen. Wat kan je zelf controleren?

  • Kijk naar de plaatsing van de rookmelders. Als een woning meerdere bouwlagen heeft, dan moet er op iedere verdieping ten minste één rookmelder worden geplaatst. Daarnaast moet er op een vluchtroute ook ten minste één rookmelder aanwezig zijn. De rookmelder wordt idealiter midden in een ruimte geplaatst, en heeft geen last van luchtstromingen, rook, damp ,of uitlaatgassen. Dit kan een onnodig alarm veroorzaken.
  • Controleer of iedereen het signaal van de rookmelder kan horen. Vooral bij slaapvertrekken is het van belang dat het volume van 75 dB(A) wordt gerealiseerd. 
  • Het koppelen van rookmelders, of het gebruik van een laagfrequent geluidsignaal van 520 Hz kan ook helpen om ervoor te zorgen dat iedereen in een gebouw tijdig gealarmeerd wordt.

Ten slotte kan je kijken of de rookmelders regelmatig onderhouden en getest worden. Als service bedrijf op het gebied van brandveiligheid kan Velco je hiermee van dienst zijn. Met onze jarenlange ervaring verzorgen wij de plaatsing en het onderhoud van brandveiligheidsmiddelen voor vele woon- en zorgcentra. 

Rene

Hoe goed voldoen uw rookmelders aan de nieuwe NEN normering?

Wij denken graag met u mee.